Zoeken

Marokko wil geen flexibiliteit van de dirham

26 december 2021 - 15:40 - Marokko

©

Abdellatif Jouahri, gouverneur van Bank Al-Maghrib, blijft zich verzetten tegen de verruiming van de wisselkoers. Hij is het er niet mee eens dat de fluctuatiemarges opnieuw worden verruimd, ondanks recente aanbevelingen van het Internationaal Monetair Fonds.

Abdellatif Jouahri is van mening dat een verdere verruiming van de fluctuatiemarge van de dirham niet opportuun is, ook al dringt het IMF erop aan. "Wij hebben ons standpunt verdedigd en gezegd dat het aan ons is om het juiste moment te bepalen. We voelen ons er nog niet klaar voor, hoewel technisch gezien alles in orde is," vertelde hij dinsdag op een persconferentie na de laatste bestuursvergadering dit jaar van Bank Al-Maghrib.

Lees ook: Marokko: 5,4 miljard dirham winst door privatiseringen

Het versnellen van de door het Internationaal Monetair Fonds aanbevolen hervormingen op dit moment, dat wordt gedomineerd door de gezondheidscrisis, brengt onzekerheid en risico’s met zich mee voor de staatsbegroting, meent de gouverneur van de Centrale Bank. "Als we naar de tweede fase gaan, stevenen we af op inflatie," zei hij. Hij benadrukte dat "de gevolgen schadelijker zijn dan wij ons kunnen voorstellen en dat kunnen terugdraaien is moeilijk.”

Abdellatif Jouahri wees er ook op dat de economische partners bij de in- en uitvoer, met name kleine en middelgrote ondernemingen, niet klaar zijn om de hervorming door te voeren. "We hebben een regionale ronde gedaan en we denken dat er een opleidingsbeleid nodig is, zodat ze beter toegerust zijn," zei hij.

Lees ook: Marokko: 319 miljard dirham aan contanten in omloop in 2020

De eerste verruiming van de fluctuatiemarge van de dirham vond plaats in september 2018, waardoor de binnenlandse munt kon stijgen van ± 0,3% tot ± 2,5%. De tweede verruiming vond plaats in maart 2020, met schommelingen tot ± 5%. Sinds het begin van de hervorming is de dirham relatief stabiel gebleven ten opzichte van de euro en de dollar, ondanks de aanvankelijke bezorgdheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team