Zoeken

Marokko opkomende economische macht in Afrika

7 augustus 2014 - 17:44 - Economie

©

Een nieuw rapport van de onafhankelijke denktank Atlantic Council, gepubliceerd ter gelegenheid van de VS-Afrika top deze week, wijst op de vooruitgang en de troeven van Marokko. Het Koninkrijk is door de vele inspanningen één van de belangrijkste toegangsdeuren geworden voor buitenlandse investeringen naar Afrika.

Het rapport "De opkomst van Marokko als zakenplatform in Afrika", doelt er onder meer op het imago van Afrika, dat vaak als onvoorspelbaar en gevaarlijk wordt beschouwd door investeerders, te verbeteren. Het rapport, waarover een debat werd gehouden binnen de afdeling Afrika van de Atlantic Council, toont ook de natuurlijke en menselijke rijkdommen van Afrika. Deze factoren beloven aan het continent een mooie toekomst, op voorwaarde dat er wordt geïnvesteerd in werkgelegenheid voor de Afrikaanse jeugd en betere leefomstandigheden.

Marokko wordt in het rapport beschreven als een "eiland van stabiliteit" in een door onrust geteisterde continent. Het Noord-Afrikaans land is "een opkomende economische macht" die bijdraagt ​​aan de regionale stabiliteit en veiligheid. Deze uitzonderlijke context maakt van Marokko een zeer aantrekkelijk land voor buitenlandse investeerders. Het land is daarom ook één van de meest invloedrijke handelspartners van de Verenigde Staten in de regio. Marokko is bovendien het enige Afrikaans land dat een vrijhandelsovereenkomst heeft met Washington.

De efficiënte en stabiele financiële sector van Marokko en de handelsbetrekkingen van het koninkrijk met landen van Noord-Amerika, Europa en sub-Sahara Afrika werden als voorbeelden opgesomd door de deelnemers aan het debat, om de positieve rol van het Koninkrijk in Afrika te belichten.

Het rapport werd mede gemaakt door J. Peter Pham, directeur van denktank Africa Centre van de Atlantic Council, en Ricardo René Larémont, hoogleraar Politieke Wetenschappen en Sociologie aan de Binghamton Universiteit.

Marokkaanse minister Moulay Hafid Elalamy van Industrie, Handel, Investeringen en Digitale economie, Mohamed El Kettani, CEO van Attijariwafa Bank, en Karim Hajji, CEO van de Beurs van Casablanca, hebben deelgenomen aan het debat. Ook Amerikaanse regeringsverantwoordelijken, ambassadeurs uit Afrikaanse landen, ondernemers en NGO’s waren aanwezig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team