Zoeken

Marokko koopt massaal Russische wapens

11 juni 2014 - 14:33 - Economie

©

Het Marokkaanse leger zou in de afgelopen twee jaren grote bestellingen van Russisch militair materieel hebben gedaan. Marokko kocht onder meer luchtafweersystemen en gevechtshelikopters volgens Al Massae, die een rapport aanhaalt van het Center for Advanced Defense Studies.

Volgens het rapport heeft Marokko de aankopen geheim willen houden en probeert het land zijn wapenleveranciers te diversifiëren. Eind 2013 had Marokko ook veel interesse getoond voor de Russische onderzeeër AMUR 1650. Marokko wil met de onderzeeër zijn aanwezigheid versterken in de Straat van Gibraltar en de Alboran Zee.

Een delegatie van de Marokkaanse Koninklijke Marine bezocht onlangs Rusland om meer informatie te verkrijgen over de AMUR 1650 dat ongeveer 150 miljoen euro kost. De Marokkaanse verantwoordelijken bezochten toen ook de scheepswerf waar de onderzeeër wordt gebouwd.

De Russische onderzeeër is in staat om doelen van miljarden dollars op zee en op het vaste land te vernietigen. Spanje reageerde daarom heel bezorgd op de plannen van Marokko.

Rusland probeert al jaren een plaats op de wapenmarkt te verkrijgen in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, door hen onder meer nucleaire technologie te verstrekken. Deze landen werden tot nu toe als bondgenoten van de Verenigde Staten beschouwd.

Het rapport toont ook aan dat wapens onlangs vanuit Rusland naar Marokko, Irak, Egypte en Zuid-Soedan werden verstuurd. Rusland doelt erop het monopolie van Washington te breken in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team