Zoeken

Zorgde Marokko voor diskwalificatie Algerijnse bokster?

27 maart 2023 - 20:00 - Sport

©

De Internationale Boksfederatie (IBA) heeft een Algerijnse bokster gediskwalificeerd die moest deelnemen aan de finale van het WK-vrouwenboksen in New Delhi dat op zondag 26 maart 2023 eindigde. De bokster beschuldigt twee landen, waaronder Marokko zonder het bij naam te noemen, achter haar diskwalificatie te zitten.

In een verklaring op Facebook meldt de Algerijnse boksfederatie dat Imane Khelif geen toestemming had gekregen van de Internationale Boksfederatie (IBA) om deel te nemen aan de finale van het kampioenschap om medische redenen. De Algerijnse bokster heeft namelijk een te hoog gehalte mannelijke geslachtshormonen, androgenen, en vooral testosteron.

Lees ook: Khadija El Mardi naar finale WK-boksen

De Internationale Boksfederatie heeft vaak vergelijkbare beslissingen genomen met betrekking tot atleten. Het geval van de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya is hiervan een voorbeeld. Semenya is constant in diskrediet gebracht vanwege haar hyperandrogenisme. De bokster stapte telkens naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Imane Khelif houdt daarentegen vol dat ze het slachtoffer is van een complot.

Lees ook: Alistair Overeem verliest zege op Badr Hari door doping

"Algerije was het slachtoffer van een complot van bepaalde partijen, vooral van twee landen, om onze vlag niet te hijsen en om geen gouden medaille te winnen", verklaarde de bokster aan Algerijnse media. De twee landen waarnaar ze verwees zonder ze te noemen, zijn Marokko en Israël. De betrekkingen tussen Rabat en Algiers, die het toenadering tussen Marokko en Israël veroordeelt, blijven gespannen.

Bladna.nl