Zoeken

Officieel: Marokko besluit boycot Zweedse bedrijven

1 oktober 2015 - 22:30 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft donderdag via Communicatieminister Mustapha El Khalfi het besluit om "Zweedse bedrijven te boycotten" bekend gemaakt. De regering bevestigt dus de geruchten die na de blokkering van de opening van de allereerste Ikea winkel in Marokko eerder deze week rondgingen.

Het is de eerste keer dat Marokko officieel over de diplomatieke spanningen met Zweden communiceert. Zweden denkt er namelijk aan het Polisario te erkennen. Het land financiert bovendien organisaties voor de onafhankelijkheid van de Sahara en zet andere Europese landen onder druk om producten afkomstig uit de Marokkaanse Sahara te boycotten.

Volgens El Khalfi zijn de spanningen niet alleen politiek maar ook economisch. "Zweden heeft de economische oorlog aan Marokko verklaard door aan te moedigen tot een boycot van Marokkaanse bedrijven, maar ook buitenlandse bedrijven die met Marokko samenwerken", verklaarde de bewindsman tijdens een persconferentie. Marokko heeft als gevolg een wederzijdse boycot van Zweedse bedrijven besloten.

Zweden heeft volgens de regeringswoordvoerder veel meer te verliezen dan Marokko omdat "de handelsbalans al onevenwichtig is". Marokko heeft het afgelopen jaar voor 4,5 miljard dirham aan Zweedse producten ingevoerd. De export naar Zweden bereikte daarentegen amper 450 miljoen dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team