1 oktober 2015 - 22:30 - Economie
De Marokkaanse regering heeft donderdag via Communicatieminister Mustapha El Khalfi het besluit om "Zweedse bedrijven te boycotten" bekend gemaakt. De regering bevestigt dus de geruchten die na de blokkering van de opening van de allereerste Ikea winkel in Marokko eerder deze week rondgingen.
Het is de eerste keer dat Marokko officieel over de diplomatieke spanningen met Zweden communiceert. Zweden denkt er namelijk aan het Polisario te erkennen. Het land financiert bovendien organisaties voor de onafhankelijkheid van de Sahara en zet andere Europese landen onder druk om producten afkomstig uit de Marokkaanse Sahara te boycotten.
Volgens El Khalfi zijn de spanningen niet alleen politiek maar ook economisch. "Zweden heeft de economische oorlog aan Marokko verklaard door aan te moedigen tot een boycot van Marokkaanse bedrijven, maar ook buitenlandse bedrijven die met Marokko samenwerken", verklaarde de bewindsman tijdens een persconferentie. Marokko heeft als gevolg een wederzijdse boycot van Zweedse bedrijven besloten.
Zweden heeft volgens de regeringswoordvoerder veel meer te verliezen dan Marokko omdat "de handelsbalans al onevenwichtig is". Marokko heeft het afgelopen jaar voor 4,5 miljard dirham aan Zweedse producten ingevoerd. De export naar Zweden bereikte daarentegen amper 450 miljoen dirham.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?