Zoeken

Marokko bezorgd om radicale preken in moskeeën

15 april 2024 - 12:00 - Marokko

©

Fatima Tamni, parlementslid van de FGD-partij, heeft haar ongenoegen geuit over de verspreiding van radicale preken in Marokkaanse moskeeën. In een vraag aan minister Ahmed Toufiq van Habous en Islamitische Zaken eist ze opheldering over de plannen van de regering om dit tegen te gaan.

Tamni wijst op de recente discussie over de Familiewet en de gewenste hervormingen. Ze stelt vast dat aanhangers van islamitische stromingen "conflictueuze en vijandige uitspraken" hebben gedaan gericht tegen mensenrechtenactivisten en politici die pleiten voor een moderne visie op de wet, gebaseerd op gelijkheid.

Lees ook: "Je zult sterven in pijn": Marokkaanse feministen met de dood bedreigd

"Wat verontrustend is, is de misbruik van moskeeën tijdens religieuze bijeenkomsten om mensen op te hitsen tegen deze groep. Deze toespraken, doordrenkt van takfirisme en bedreigingen door diverse conservatieve personen en organisaties, inclusief organisaties van de politieke islam, zijn een reactie op de voorstellen om de Familiewet te wijzigen. Hiermee willen ze een breed front vormen om elke hervorming te blokkeren die niet strookt met hun interpretatie van religieuze teksten," aldus Fatima Tamni

Lees ook: Polygamie, erfrecht en kindhuwelijken: de strijd van Marokkaanse feministen

Het parlementslid vreest dat deze uitspraken kunnen leiden tot een toename van extremisme in Marokko. Ze wijst erop dat sommige aanhangers van deze stromingen al "aanzetten tot en bedreigen met een burgeroorlog." Tamni vraagt de minister dan ook concrete maatregelen te nemen om te voorkomen dat radicale preken worden gehouden in moskeeën en gebedsruimtes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team