Marokko: bedrijven door Saoediërs opgelicht

19 september 2019 - 11h20 - Laila A.

Meerdere kleine ondernemingen in Marokko zijn in de financiële problemen geraakt na door Saoedische bedrijven te zijn opgelicht.

Hespress bericht dat sinds 2017 meerdere kleine bedrijven in Marokko niet werden betaald door groepen van Saoedische zakenmannen in de toeristische en vastgoedsector. Deze betalingen betreffen werken die in 2016 werden uitgevoerd.

Een aantal kleine bedrijven hebben reeds moeten sluiten. De Saoedische groepen zouden samen naar schatting 15 miljoen dirham moeten betalen om sancties van de rechtbank van koophandel te voorkomen.

Nieuwe controlemaatregelen van het Marokkaanse ministerie van Financiën om kleine en middelgrote ondernemingen te beschermen voorzien een financiële sanctie van 5,25 procent van het beschuldigd bedrag als de betaling niet binnen de negentig dagen wordt verricht. Vanaf 2021 zal dat naar 6,25 procent toenemen.

Met deze nieuwe bepalingen wil de regering het voortbestaan van kleine bedrijven waarborgen. Tussen 2015 en 2018 moesten ruim 28.800 bedrijven in Marokko sluiten om financiële redenen.

Tags : Overeenkomst - Saoedi-Arabië - Samenwerking - Faillissement - Oplichting - Handel

Lees meer

Saoedi-Arabië: geen toeristisch visum voor Marokkanen

Saoedi-Arabië heeft besloten om voor het eerst toeristen toe te laten. Onderdanen uit 49 landen zullen een toeristische visum kunnen aanvragen. Marokko staat echter niet in de...

Marokko: ruim 50.000 nieuwe bedrijven gecreëerd

In Marokko werden sinds het begin van het jaar 50.135 bedrijven gecreëerd. Dat is iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vier Marokkaanse bedrijven in top 2000 Forbes

Vier Marokkaanse bedrijven staan dit jaar in de top 2000 van beursgenoteerde multinationals van Forbes.

Marokko: oude vrouw verkoopt 4 hectare grond voor 200 dirham aan oplichter

Een 87-jarige vrouw heeft in Marokko aangifte gedaan tegen meerdere mensen waaronder een advocaat, voor fraude en oplichting. De oude vrouw tekende zonder het te weten een...

Leestips

Handel

Algerije heeft wel degelijke mondmaskers uit Marokko ingevoerd

Meerdere Europese en Afrikaanse landen, waaronder Algerije, Mauritanië, Frankrijk en Duitsland, hebben mondmaskers uit Marokko ingevoerd voor de strijd tegen het coronavirus.

Marokkanen blijven luxewagens kopen

De autobranche is door de wereldwijde coronacrisis hard geraakt. Toch blijven luxewagens populair in Marokko.

Spanje getroffen door crisis Marokko-Algerije

Spanje wordt rechtstreeks getroffen door de crisis tussen Algerije en Marokko, die in augustus heeft geleid tot de verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee buurlanden en de niet-verlenging eind oktober van de Maghreb-Europa...

Marokko richt zich op de koosjere markt

De Marokkaanse Vereniging van Exporteurs (Asmex) en de European Kosher Organization hebben een overeenkomst ondertekend waarmee Marokko zich gaat richten op de koosjere markt.

Nieuwe maritieme vrachtverbinding tussen Motril en Al Hoceima

De haven van Motril heeft een zeevrachtverbinding met Al Hoceima opgezet. Het gaat om de eerste en tevens enige commerciële route voor het vervoer van goederen naar de Marokkaanse stad.

Faillissement

Marokko: kwart cafés is failliet

Door de coronacrisis heeft bijna 25% van de cafés en restaurants de deuren definitief moeten sluiten. De Nationale Vereniging van Cafés en Restaurants in Marokko vraagt de regering om in te grijpen.

Disney World sleept paviljoen Marokko voor de rechter

Het vakantieresort Walt Disney World heeft besloten om een rechtszaak aan te spannen tegen het paviljoen van Marokko dat deel uitmaakt van de World Showcase in het themapark Epcot bij Orlando in de Verenigde...

Luxehotel Agadir sluit deuren definitief

Het Sofitel Agadir Royal Bay Resort heeft definitief zijn deuren gesloten na het hele personeel te hebben weggestuurd.

Royal Air Maroc moet deel van vloot afstaan

Royal Air Maroc zal in de komende maanden naar verwachting een dertigtal vliegtuigen moeten afstaan. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij heeft ernstige financiële problemen.

Marokko: moeilijk jaareinde voor banketbakkers

Traditioneel is de eindejaarsperiode een tijd waarin banketbakkers hun kas flink kunnen spekken. Door de beperkende maatregelen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de branche het dit jaar echter zwaar te...

Saoedi-Arabië

Iran verwerpt beschuldigingen Marokko

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de beschuldigingen van Marokko, dat beweert dat het land infiltreert in Afrika om sjiisme op het continent te verspreiden.

Marokkanen wachten op toestemming voor bedevaart naar Mekka

Door de wereldwijde coronavirus pandemie bestaan er nog steeds twijfels over de organisatie van de bedevaart naar Mekka dit jaar. De Saoedische autoriteiten hebben nog geen beslissing genomen.

Saudi-Arabië: nieuwe regels voor pelgrims uit het buitenland

De Saoedische minister van Hadj en Umrah heeft besloten dat pelgrims uit het buitenland 10 dagen in Saoedi-Arabië kunnen verblijven om de Umrah te voltooien.

Scheepvaartverbinding Tanger-Djedda in de maak

Marokkaanse en Saoedische zakenlieden hopen nog steeds op de lancering van de langverwachte rechtstreekse zeeverbinding tussen Tanger en Djedda. Het project ligt opnieuw op tafel, als gevolg van het bezoek aan Marokko van de Saoedische minister van...

Verplichte coronavaccin voor Umrah

De Saoedische autoriteiten hebben besloten dat moslims die de Umrah willen verrichten, gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus.