Zoeken

Marokko: bankenfusie op handen om publieke sector te hervormen

19 juli 2021 - 18:20 - Economie

©

In Marokko is een fusie op handen tussen Crédit Agricole Maroc, CIH Bank, Al Barid Bank en CDG Capital. Door deze banken samen te voegen moet het voor de Marokkaanse overheid makkelijker worden in te grijpen in de financiële sector van het koninkrijk en om economische activiteiten te financieren.

Volgens de krant l’Économiste zou deze nieuwe holding de op drie na grootste speler worden in de Marokkaanse bankensector en is het de bedoeling dat het vooral gaat investeren in openbare instellingen en bedrijven. Het is een reactie op een evaluatie van de Marokkaanse overheid waaruit is gebleken dat het bedrag van 36 miljard dirham, dat in 2020 door de overheid in deze instellingen en ondernemingen is geïnvesteerd, te weinig waarde heeft gecreëerd.

Ook meldt de krant dat de financiële instelling een impuls moet geven aan de herstructurering van de publieke sector. Zo zijn er plannen om verschillende openbare instellingen samen te voegen en zullen sommige van deze staatsinstellingen worden omgevormd tot private bedrijven of semipublieke instellingen.

Lees ook: SNRT koopt televisiezender 2M

De Marokkaanse overheid wil "de economische en sociale efficiëntie van openbare instellingen verbeteren door hun structurele disfuncties te corrigeren en door een optimale complementariteit en coherentie tussen hun respectieve opdrachten te garanderen", meldt het blad. Een voorbeeld hiervan is de recente fusie tussen de publieke radio- en tv-zenders SNRT, 2M en Medi1 TV.

Binnen de nieuwe financiële instelling die voort moet komen uit de fusieplannen, zullen de betrokken banken hun expertise in de financiering van verschillende sectoren inbrengen. Zo is Crédit Agricole gespecialiseerd in de financiering van de landbouwsector en houdt de CIH Bank zich vooral bezig met onroerend goed.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team