Zoeken

Naar Marokko met de auto: 10 fatale fouten die je moet vermijden

3 juli 2025 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Het meenemen van een voertuig met buitenlandse kentekenplaat naar Marokko is heel gewoon onder Marokkanen die in het buitenland wonen. Maar let op: een verkeerde procedure, het overschrijden van een termijn of een ontbrekend document kan leiden tot hoge boetes en zelfs de inbeslagname van uw voertuig. De Marokkaanse douane heeft de 10 meest voorkomende valkuilen en hoe u ze vermijdt op een rijtje gezet.

1. De toegestane 180 dagen overschrijden.
Het tijdelijke toelatingsregime (AT) staat toe dat u een buitenlands voertuig 180 dagen per kalenderjaar in Marokko houdt. Dit geldt ook als u deze dagen verdeelt over meerdere bezoeken. Belangrijk: deze dagen zijn niet verlengbaar. Als u de termijn overschrijdt, riskeert u een vaste boete van maximaal 10.000 dirham en bent u verplicht het voertuig opnieuw uit te voeren of in te klaren.

2. Geen verlenging aanvragen in december (uitzonderlijke gevallen).
In uitzonderlijke gevallen is een verlenging van zes maanden mogelijk, maar dit kan alleen vanaf 1 december en voor voertuigen die nog onder het AT-regime vallen. De aanvraag moet u indienen vóór het verstrijken van de 180 dagen bij het bevoegde douanekantoor. Doet u dit niet, dan krijgt u te maken met boetes.

Lees ook: Zo vermijd je problemen bij de Marokkaanse douane

3. Een voertuig meenemen dat niet op uw naam staat zonder de juiste documenten.
U mag een auto van een derde partij of een gehuurd voertuig invoeren, op voorwaarde dat u een correcte volmacht of een geldig huurcontract op uw naam kunt laten zien. Hierbij moeten ook de identiteitsbewijzen van de eigenaar of het bedrijf worden overlegd. Zonder deze papieren kan het voertuig worden vastgehouden, geweigerd, of onderworpen aan douanerechten.

4. Een familielid uw voertuig laten besturen.
Een voertuig onder AT is strikt persoonlijk: alleen de Marokkaanse expat die bij binnenkomst is geregistreerd, mag het besturen. Elk gebruik door een derde die in Marokko woont, is verboden, tenzij u speciale toestemming van de douane hebt.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: pech met de auto in Marokko? Douane biedt oplossing!

5. Uw auto in Marokko verkopen zonder inklaring.
Het verkopen, overdragen of achterlaten van een voertuig onder AT is illegaal, tenzij u het vooraf hebt ingeklaard door alle rechten en belastingen te betalen. Overtreding leidt tot boetes, inbeslagname van het voertuig en kan uw toekomstige tijdelijke toelatingen in gevaar brengen.
Lees ook: Naar Marokko met een geleende of huurauto, dit zijn de regels

6. Het voertuig niet presenteren bij het verlaten van het grondgebied.
Aan het einde van de toegestane periode moet u het voertuig opnieuw uitvoeren en de AT-kaart inleveren bij de douane op het uitreis punt. Als u dit vergeet of het voertuig niet uitvoert, volgt een automatische boete en verliest u het recht op AT voor andere voertuigen.

Lees ook: Opgelet! Marokkaanse douane grapt niet met invoer drones

7. De AT-kaart verliezen of vergeten.
De AT-kaart is het enige geldige document om de legale toelating van het voertuig te bewijzen. Zonder deze kaart kunt u niet rijden of het grondgebied verlaten. In geval van verlies moet u onmiddellijk een duplicaat aanvragen bij de douanediensten.

8. Terugkeren met een voertuig dat hetzelfde jaar al is toegelaten.
Sinds 2025 is de douanegids duidelijk: hetzelfde voertuig kan slechts één keer per jaar profiteren van een tijdelijke toelating, zelfs met een andere bestuurder. De enige uitzondering hierop is een daadwerkelijke verandering van eigenaar, vermeld op het kentekenbewijs.

Lees ook: Marokkaanse douaneregels voor auto-overdracht diaspora

9. Rijden zonder geldige verzekering in Marokko.
Een buitenlandse verzekering is niet altijd voldoende. Het voertuig moet gedekt zijn door een in Marokko erkende verzekering die geldig is op het hele grondgebied. Zonder verzekering kan de toegang worden geweigerd, het voertuig worden stilgezet of beboet.

10. Het niet aangeven van diefstal, een ongeval of een belemmering bij uitreis.
Bij diefstal, een ernstig ongeval, onherstelbare schade of gedwongen achterlating blijft de bestuurder aansprakelijk voor de rechten. Tenzij hij het incident aangeeft volgens de wettelijke voorschriften, met bewijsstukken en een formele verbintenis. Als u dit nalaat, volgt een boete gelijk aan 100% van de waarde van het voertuig.

Rijden in Marokko met een in het buitenland geregistreerde auto blijft toegestaan, maar binnen een strikt kader. Het niet naleven van bepaalde regels kan leiden tot hoge boetes, de inbeslagname van uw voertuig en zelfs een toekomstig verbod op toegang tot het AT-regime.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team