Zoeken

Marokko: oproepen tot annulering Eid ul-Adha

30 mei 2020 - 19:40 - Marokko

©

Op enkele weken van Eid ul-Adha wordt in Marokko steeds meer gepleit voor een annulering van het feest vanwege de moeilijke situatie waarin het land zich bevindt als gevolg van de coronacrisis.

Koning Mohammed VI wordt als leider der gelovigen opgeroepen om het feest dit jaar te annuleren, zoals zijn vader, wijken Koning Hassan II, in 1963, 1981 en 1995 ook had gedaan.

Veel huishoudens in Marokko hebben het financieel moeilijk vanwege de coronavirus pandemie en de noodtoestand. Al Akhbar bericht dat steeds meer vragen worden gesteld over de mogelijkheid om het feest dit jaar niet te vieren.

Wijlen Koning Hassan II had in 1963, tijdens de Zandoorlog, toen het Algerijns leger het Marokkaans grondgebied was binnengedrongen, Eid ul-Adha geannuleerd vanwege de ernstige economische crisis in het koninkrijk.

In 1981 nam Hassan II opnieuw het besluit op het feest te annuleren vanwege de droogte en een moeilijke economische conjunctuur.

Hassan II beval in 1995 voor de derde en laatste keer de annulering van Eid ul-Adha. Abdelkebir El Mdaghri, toenmalige minister van Haboes en Islamitische zaken, had toen een bericht van de Koning voorgelezen waarin werd aangegeven dat het feest niet zou worden gevierd vanwege een uitzonderlijk slecht landbouwseizoen.

Bladna.nl