Zoeken

Marokko vraagt uitleg aan VS-ambassadeur over « schandalig » rapport

20 mei 2016 - 13:00 - Marokko

©

Dwight Bush, ambassadeur van de Verenigde Staten in Rabat, werd dinsdag door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse zaken op het matje geroepen na de publicatie van een rapport over de mensenrechten in Marokko. De inhoud van dit rapport is volgens Marokko « schandalig en vol leugens ».

Onderminister van Binnenlandse zaken Nasser Bourita en DGED-baas Mohamed Yassine Mansouri spraken met de Amerikaanse ambassadeur over de « overduidelijk fouten » in het rapport.

Er werd onder meer gesproken over het geval van Ouafae Charaf, die tot 2 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld omdat ze de Marokkaanse autoriteiten « onterecht van marteling beschuldigde » en « misdaden had gemeld waarvan ze wist dat ze niet waar waren ». Volgens het ministerie toonde het onderzoek aan dat ze opzettelijk had gelogen en dat ze haar eigen familie had aangemoedigd om ook te liegen.

Ook het dossier van Oussama Housn werd besproken. Volgens het Amerikaans rapport werd hij tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor dezelfde feiten als Ouafa Charaf. Ook in dit geval zou het politieonderzoek hebben aangetoond dat de verdachte had gelogen. Zijn eigen vriendin bevestigde dat hij met haar was op het moment dat hij zou zijn ontvoerd en gemarteld. Ook tonen videobeelden en opnames aan dat hij loog.

Tijdens de meeting werd eveneens over de hoofdredacteur van nieuwswebsite Al Badil gesproken. Hij werd tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld voor laster tegen politiebaas Abdellatif Hammouchi.

De Marokkaanse autoriteiten oordelen dat het rapport « niet klopt met de realiteit » en stellen bereid te zijn met de Amerikaanse autoriteiten alle gegevens van het rapport te bespreken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team