Zoeken

Marokko in de top 5 van landen die afspraken van klimaatakkoord naleven

11 december 2020 - 17:40 - Wereld

©

Marokko staat in de top vijf van landen die op de goede weg zijn om een bijdrage te leveren aan een vermindering van de opwarming van de aarde. De maatstaven voor deze ranglijst zijn de afspraken die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs in 2015.

Marokko neemt op de lijst de vierde plaats in, achter Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. De index bestaat in totaal uit 158 landen. Marokko behaalde een score van 65,7 punten en laat daarmee Noorwegen, Chili, Finland en Zwitserland achter zich.

"Net als in de voorgaande jaren scoort Marokko hoog in alle categorieën (uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik, klimaatbeleid) met uitzondering van hernieuwbare energiebronnen", zo staat er te lezen in het rapport dat samen met de lijst is gepubliceerd.

Hoewel Marokko in de categorie hernieuwbare energie drie plaatsen is gestegen, zit het koninkrijk nog altijd in de groep landen waarvan de ontwikkeling op het gebied van hernieuwbare energie als "gemiddeld" wordt bestempeld. Volgens het rapport komt dit doordat Marokko op dit moment nog maar weinig hernieuwbare methodes gebruikt bij het opwekken van energie. De recente investeringen in het openbaar vervoer per spoor, en de relatief goede wetgeving op het gebied van energie-efficiëntie, zijn volgens de experts wel bemoedigende ontwikkelingen.

Over het geheel genomen krijgt Marokko een hoge waardering voor zijn internationale klimaatbeleid en prijzen experts de inzet van het koninkrijk om zich te houden aan het klimaatakkoord van Parijs en om klimaatallianties te vormen met andere landen. Bovendien wordt het koninkrijk gezien als een leider op het gebied van energie en duurzaamheid op het Afrikaanse continent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team