Zoeken

Marokkanen beschuldigd van uitkeringsfraude in Spanje

22 augustus 2011 - 20:00 - Wereld

©

De meerderheid van de 9000 Marokkanen die een uitkering krijgen in Catalonië zijn fraudeurs volgens Francesc Xavier Mena, adviseur voor het ministerie van werkgelegenheid van de autonome regering van Catalonië.

"Vele Marokkaanse migranten krijgen een uitkering en wonen in hun land van herkomst" zegt de Catalaanse adviseur in de kolommen van het Spaans dagblad El Pais. Hij beweert daarbij een aantal beslissingen te hebben genomen om de gevallen van fraude te beperken.

Zo zullen de mensen die van een uitkering genieten deze niet meer via overschrijving maar via cheque ontvangen. Donderdag hadden daardoor ongeveer 25% van de begunstigden nog geen geld ontvangen.

Andere maatregelen genomen door de Catalaanse Ministerie van Werkgelegenheid betreft de controle van in- en uitgang data van Spanje in de paspoort. Zo zal iemand die te veel naar Marokko reist, zijn recht op een loonbijslag verliezen.

Vertegenwoordigers van het Catalaanse civil society reageerden verontwaardigd over de uitspraken van Francesc Xavier Mena hem eraan herinnerend dat Marokkanen de belangrijkste buitenlandse werknemers aangesloten bij de sociale zekerheid in Spanje vertegenwoordigen en dat gevallen van fraude niet mogen worden gegeneraliseerd aan een volledige gemeenschap.

De beweringen beschouwd als "discriminerend", "racistisch" en "onverantwoordelijk" door parlementslid Laia Ortiz, zouden enkel de sociale conflicten in Spanje doen herleven. Volgens haar zoekt Francesc Xavier Mena "naar schuldigen om zijn incompetentie te rechtvaardigen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team