Zoeken

Marokko weigerde voorwaarden Gulf Cooperation Council

30 augustus 2011 - 09:00 - Wereld

©

De toetreding van Marokko tot de Gulf Cooperation Council (GCC), zeer bekritiseerd door een aantal leden van deze groep, werd in eerste instantie onderworpen aan drie voorwaarden dat Marokko botweg zou hebben geweigerd.

De GCC-landen hadden onder anderen besloten dat Marokkanen niet in één van de lidstaten mochten verblijven of naar deze landen mochten gaan zonder visum. Bovendien zouden Marokkanen in het buitenland het recht niet hebben gehad om onroerend goed te kopen in de zes GCC-landen: Saoedi-Arabië, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar.

De informatie vrijgegeven door de Saoedische e-journaal Elaph, geeft aan dat de GCC-landen zich nadien hebben teruggetrokken door aan Marokko gunstige voorwaarden te beloven voor zijn burgers vergeleken met andere nationaliteiten die woonachtig zijn in deze landen, waaronder een gefaciliteerde toegang tot real estate en het verkrijgen van een visum.

Naast de politieke voordelen voor de GCC-landen, zou de toetreding van Marokko ook voor de Marokkanen gunstig zijn gezien de belangrijke werkgelegenheid in de Golfstaten.

Het initiatief, dat niet werd verwelkomd door Algerije, zou tegenwoordig genieten van een consensus tussen de GCC-landen, die in Jeddah, Saoedi-Arabië, in september de mogelijke toetreding van Marokko en Jordanië zullen bestuderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team