Zoeken

Ruim 2000 Marokkanen doen zich voor als Sahrawi voor Spaanse nationaliteit

4 maart 2021 - 12:40 - Wereld

©

De Spaanse politie heeft in Granada een netwerk van vervalsers ontmanteld die naar verluidt meer dan 2000 Marokkanen hebben geholpen om verblijfsvergunningen of de Spaanse nationaliteit te verkrijgen, door administratieve documenten te vervalsen en zich voor te doen als Sahrawi’s.

Het netwerk begon naar verluidt in 2017 in Granada met zijn activiteiten, onder de dekmantel van een advocatenkantoor waartegen al eerder een onderzoek was ingesteld wegens valsheid in geschrifte. Het hoofd van het advocatenkantoor, een Spaanse advocaat, is gearresteerd en in hechtenis genomen. Samen met hem werd ook een werknemer aangehouden en verschillende Marokkaanse burgers die met de organisatie verbonden zijn als vertalers van documenten of houders van nationaliteits- of verblijfsvergunningen.

Naar verluidt behandelde het advocatenkantoor tot 80 % van de verzoeken die bij de administratieve instanties van Granada werden ingediend. Hun manier van werken hield het vervalsen van documenten in om Marokkanen door te laten gaan voor Sahrawi’s. Op die manier konden laatstgenoemden profiteren van de voordelen die hen werden toegekend, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen of documenten van de burgerlijke stand te laten opmaken, zoals identiteitskaarten, paspoorten of familieregisters. De diensten werden gefactureerd voor een bedrag tussen de 4000 en 12.000 euro.

De organisatie heeft haar cliënten zelfs een ontvangstbewijs verstrekt voor het innen van een pensioen van het ministerie van Defensie voor de weduwen en wezen van Spaanse veteranen van het leger. Het is op die manier dat de autoriteiten de vervalsing op het spoor kwam van de vermeende begunstigden van deze maandelijkse uitkering van 600 euro.

Aan het einde van 2015 zou de criminele organisatie haar diensten hebben verleend aan meer dan 2000 Marokkanen in Grenada. Alle nationaliteiten en verblijfsvergunningen die op basis van deze valse documenten zijn verkregen, zullen worden ingetrokken of geannuleerd. In totaal zijn in verband met deze zaak reeds 18 personen gearresteerd, zowel in Granada als in Jaén, Málaga, Cádiz, Alicante, Girona en La Coruña. Zij worden met het oog op het onderzoek, ter beschikking van de gerechtelijke autoriteit gesteld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team