Zoeken

Ruim 825.000 Marokkanen onvruchtbaar

15 juni 2015 - 19:30 - Marokko

©

In Marokko zijn ruim 825.000 mensen getroffen door onvruchtbaarheid. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tussen 15 en 17% Marokkaanse koppels in de vruchtbare leeftijd kunnen geen kinderen krijgen. De organisatie herinnert eraan dat men van onvruchtbaarheid spreekt wanneer een koppel niet zwanger raakt na één jaar regelmatig onbeschermd seksueel contact.

Volgens professor Omar Sefrioui, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Reproductieve Geneeskunde SMMR, is onvruchtbaarheid nog steeds een taboe onderwerp in Marokko. Ook wordt onvruchtbaarheid gewoonlijk aan de vrouw verweten. Toch worden mannen vaker door onvruchtbaarheid getroffen dan vrouwen stelt Omar Sefrioui.

In Marokko wordt er heel weinig over onvruchtbaarheid gesproken. Er zijn geen wetten om de sector te reguleren, bijna geen opleidingen en de behandeling wordt niet vergoed.

Nouzha Bouamoud, bioethicist en professor aan de Faculteit Wetenschappen in Rabat, stelt dat de eerste in vitro baby in Marokko in 1991 werd geboren. In het land worden dus al 25 jaar technieken van medisch begeleide voortplanting gebruikt zonder wetgeving.

Bladna.nl