Zoeken

Honderdduizend Marokkanen hebben Alzheimer

25 september 2013 - 16:08 - Marokko

©

Ruim 100.000 gevallen van Alzheimer zijn officieel gekend in Marokko, volgens Naim Ahmed, voorzitter van de NGO ’Espoir Maroc Alzheimer’. De activist vertelde ons dat het aantal Alzheimer-patiënten in werkelijkheid vier keer hoger ligt.

Het aantal Alzheimer-gevallen in Marokko steeg de afgelopen jaren zeer snel zegt Ahmed Naim, wiens vereniging op 370 het aantal zieken schat in de regio van Marrakech. In Sidi Bennour werden 105 gevallen geconstateerd, in Salé 37, in Casablanca 27 en in Tanger 11.

In Marokko kost de behandeling van een Alzheimer-patient ongeveer 1200 dirham per maand.

Zaterdag werd de Werelddag tegen de ziekte van Alzheimer gevierd. De Marokkaanse Vereniging AMAMA dat strijdt tegen Alzheimer en verwante aandoeningen, wenste die dag een mars van 100 km te organiseren tussen Casablanca en Rabat. Op het initiatief werd aanvankelijk positief gereageerd door de autoriteiten, maar de mars werd uiteindelijk verboden vertelt AMAMA-voorzitter Mohamed Ouaddi aan Bladna.

Zijn vereniging heeft inmiddels 10.000 steunhandtekeningen verzameld via stands in Casablanca, Mohammedia, Rabat en Skhirat. Ook heeft de vereniging een manifest opgesteld over de realiteit van Alzheimer in Marokko en de nood van een echt beleid tegen de ziekte.

Verantwoordelijken van AMAMA werd deze week ontvangen door het ministerie van Gezondheid, waarbij hen grootse beloften werden gemaakt.

Met de toename van de levensverwachting in Marokko, wordt in de komende 20 jaar een verdubbeling van het aantal Alzheimerpatiënten verwacht.

De ziekte wordt gekenmerkt door geheugenverlies, moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken en een veranderingen in stemming en gedrag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team