Zoeken

Ruim helft Marokkaanse vrouwen slachtoffer huiselijk geweld

1 december 2015 - 17:00 - Gemeenschap

©

Ruim de helft van de Marokkaanse vrouwen is minstens één keer het slachtoffer geweest van huiselijk geweld in de afgelopen twaalf maanden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Hoge Planning Commissie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een steekproef van vrouwen tussen 18 en 64 jaar en toont aan dat 56,1% vrouwen in stedelijk gebied en 53,3% vrouwen op het platteland het slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld. Uit het rapport blijkt ook dat 13,5 procent van de deelneemsters in het afgelopen jaar het slachtoffer zijn geweest van geweld binnen de familie.

Er zijn volgens de commissie verschillende types geweld. 38,7% van de gevallen hebben betrekking tot psychologisch geweld en 30,3% zijn schendingen van de individuele vrijheden. Beledigingen, verbale mishandelingen en vernederingen komen op de eerste plaats van huiselijk geweld. Fysieke misbruiken zijn goed voor 5,7% van de gevallen en bedreigingen met geweld voor 6,6%.

Op familiaal gebied zegt 14% van de vrouwen dat ze niet vrij zijn in de keuze van hun kleding, 22,7% hebben geen spreekrecht en 15,7% mogen het ouderlijk huis niet uit of worden bedreigd.

Het rapport werd door de HCP gepubliceerd ter gelegenheid van de Internationale dag tegen vrouwengeweld.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team