Zoeken

Marokkaanse vrouwen ontsnappen niet aan aandringende of afkeurende blikken op het strand

18 augustus 2019 - 18:40 - Marokko

©

Marokkaanse vrouwen begeven zich sinds enkele weken massaal naar het nieuw zwembad van Rabat, dit om aan de aandringende of afkeurende blikken op stranden te ontsnappen.

"Hier is er geen intimidatie!", vertelde Sanae, een jonge Marokkaanse die het zwembad al herhaaldelijk bezocht, aan persagentschap AFP. Ginder worden vrouwen niet lastig gevallen en kunnen ze uitrusten en genieten van een kalm moment.

"Baden op het strand is niet langer leuk voor vrouwen: ik werd lastiggevallen omdat ik een badpak droeg, gelukkig was mijn man daar", zegt de 36-jarige moeder. Ze legde 150 kilometer af om te genieten van het zwembad dat begin juli werd ingehuldigd.

Amal, 18, kwam met enkele vriendinnen. Volgens haar zijn "de stranden onaangenaam geworden". Haar hoop is dat "vrouwen op een dag hun plaats op het strand krijgen en het recht hebben om te dragen wat ze willen".

Volgens Soumaya Naamane Guessous, sociologe, verscheen het fenomeen op sommige stranden van Casablanca in de jaren negentig. Maar de maatschappij reageerde toen niet. Volgens haar is het een regressie veroorzaakt door de verspreiding van geïmporteerde salafistische ideeën. Erger nog, de situatie is zo banaal geworden dat zelfs vrouwen andere vrouwen in badpak bekritiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team