Zoeken

Marokkaanse vrouw dupe na erkenning polygamie in België

14 januari 2014 - 18:32 - Wereld

©

België wordt al enkele dagen opgeschud door een polygamie-zaak. De Belgische pensioenendienst besloot kort geleden dat een Marokkaanse vrouw haar weduwepensioen met de tweede weduwe van haar man in Marokko moest delen.

De vrouw uit Brussel ontving sinds de dood van haar man in 2005 een kleine weduwepensioen. Een paar maanden geleden werd ze door de pensioenendienst geïnformeerd dat haar pensioen ging worden gehalveerd, ten voordele van haar co-echtgenote in Marokko.

Het koppel was in 1966 in België aangekomen. De man was enkele jaren voor zijn dood naar Marokko teruggekeerd en hertrouwd zonder zijn huwelijk in België eerst te ontbinden. De vrouw denkt eraan de zaak voor de rechter te brengen.

De Belgische pensioenendienst verwijst naar een sociale zekerheidsverdrag tussen België en Marokko van 1968. Volgens de tekst is het zo dat als een Marokkaan legaal hertrouwt in Marokko, het overlevingspensioen na zijn dood, gelijk dient te worden verdeeld tussen zijn twee vrouwen.

In België is polygamie echter strafbaar. Afgelopen september had de stad Antwerpen alle polygame huwelijken - met name tussen Marokkanen - uit het vreemdelingenregister geschrapt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team