Zoeken

Marokkaanse Nederlanders kiezen steeds meer voor baan in Marokko

3 mei 2015 - 20:42 - Marokkanen in het buitenland

©

Een steeds groeiend aantal Marokkaanse Nederlanders maken de keuze om in Marokko te gaan werken. Callcenters en IT-bedrijven staan er te springen om Nederlandstaligen aan te werven.

NOS deed onderzoek naar het fenomeen en bezocht onder meer de kantoren van Webhelp in Rabat, de grootste callcenter van Marokko met ruim 8000 werknemers. Sinds een halfjaar heeft de callcenter een Nederlandstalige afdeling.

Hamza Amrhar, 22, werkt op deze afdeling. De jonge man woont met zijn vader en broer in Marokko. Zijn moeder en schoolgaand broertje wonen nog in Nederland. "Mijn ouders kwamen als gastarbeiders naar Nederland. Hun droom was ooit terug te keren. Ik maak die droom nu voor hun waar."

Ook Sarah Seif el Islam besloot om naar Marokko te vertrekken door de gespannen arbeidsmarkt in Nederland. "Voor Piet is het nu eenmaal makkelijker een baan te krijgen dan voor Hassan. Ik merkte dat ook. Na de nodige sollicitaties had ik het gehad en besloot ik het in Marokko te gaan proberen. Lukt het niet, dan heb ik in elk geval een mooie tijd gehad." Enkele voordelen waarvan Sarah geniet is een dienstwoning en gratis toegang tot de sportschool van het bedrijf.

In de grote Marokkaanse steden werken naar schatting zeven- tot achthonderd Nederlandstaligen. Deze callcentermedewerkers verdienen gemiddeld rond 900 euro, wat laag is in Nederland, maar in Marokko een zeer goed salaris is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team