Zoeken

Marokkaanse minister: "Kindhuwelijken toegestaan in belang van meisjes"

16 december 2015 - 19:30 - Marokko

©

Huwelijken met minderjarige meisjes worden toegestaan in het belang van de meisjes. Dat stelt minister Mustapha Ramid van Justitie om de nieuwe tekst waarin een extra periode van vijf jaar wordt gegeven om islamitische huwelijken te regulariseren te rechtvaardigen.

De bewindsman vertelde aan Akhbar Al Yaoum dat het merendeel van de kindhuwelijken die in Marokko werden goedgekeurd in werkelijkheid betrekking hadden tot de regularisatie van traditionele Fatiha-huwelijken.

In de afgelopen jaren is het aantal huwelijken met minderjarige meisjes toegenomen tot 12 procent van alle huwelijken in Marokko. Vrouwen- en mensenrechtenverenigingen hekelen de situatie en stellen dat de uitzondering de regel is geworden.

Mustapha Ramid zegt dat hij "degenen die zich verzetten tegen een huwelijk met een minderjarige" begrijpt. Toch blijft het voor hem "een minderjarige die, voordat ze de volwassen leeftijd bereikte, is getrouwd en zich nu in een onwettige situatie bevindt, die niet alleen haar belangen maar ook die van haar kinderen bedreigt".

Nog steeds volgens Ramid komen kindhuwelijken niet alleen op het platteland maar ook in grote steden zoals Rabat en Casablanca voor. In het buitenland gevestigde Marokkanen maken volgens de bewindsman ook van het Fatiha-huwelijk gebruik om een partner te hebben tijdens de vakanties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team