Zoeken

Marokkaanse lesbiennes in de gevangenis in Qatar

30 oktober 2022 - 14:00 - Wereld

©

In Doha worden Marokkaanse lesbiennes vastgehouden vanwege hun seksuele geaardheid. Homoseksualiteit is in Qatar een misdrijf waarop een gevangenisstraf van zeven jaar staat. Ze zijn in de gevangenis het slachtoffer van geweld.

Uit getuigenissen van zes voormalige LGBTQ-gedetineerden in Qatar (vier transgender vrouwen, een biseksuele vrouw en een homoseksuele man), die door de NGO Human Rights Watch (HRW) werden verzameld en gedocumenteerd, blijkt dat er ook Marokkaanse lesbiennes in het land worden vastgehouden.

Lees ook: HRW vraagt aandacht voor LHBTI-gemeenschap aan Marokkaanse politie tijdens WK Qatar

"Er werden daar veel andere holebi’s vastgehouden: twee Marokkaanse lesbiennes, vier Filipijnse homo’s en een Nepalese homo", aldus een transgendervrouw uit Qatar die door de politie op straat in Doha werd gearresteerd. "Ik werd drie weken vastgehouden zonder in staat van beschuldiging te worden gesteld. De agenten hebben me verschillende keren seksueel geïntimideerd. Een van de voorwaarden voor mijn vrijlating was het bijwonen van sessies met een psycholoog die ’van mij weer een man zou maken’," vertelde ze.

Lees ook: Human Rights Watch eist vrijlating homokoppel Beni Mellal

In het rapport dat een paar weken voor de aanvang van het WK 2022 werd gepubliceerd, zegt HRW dat de zes arrestanten gedwongen werden om hun telefoons te ontgrendelen. De autoriteiten kregen daardoor toegang tot informatie over andere leden van de gemeenschap. De NGO heeft Qatar opgeroepen om "een einde te maken aan de mishandeling van mensen uit de LGBTQ-gemeenschap en het stopzetten van door de overheid gesteunde programma’s die gericht zijn op conversie".

Bladna.nl