Zoeken

Marokkaanse homo’s in Nederland getuigen in documentaire

10 mei 2017 - 16:00 - Wereld

©

Vier homoseksuele Marokkanen in Nederland spreken in de driedelige documentaireserie « Familie, geloof en hoop » openlijk over hun leven en seksuele geaardheid.

In het programma werd onderzoek gedaan naar de sociale druk en de moeilijke familiale situatie van Marokkaanse homoseksuelen. Gay.nl sprak met één van de deelnemers, Nassiri. De jongeman deed veel onderzoek naar homoseksualiteit binnen de Islam en eiste dat de makers van de documentaire respect zouden hebben voor het geloof.

« Ik heb altijd aangegeven dat ze op een respectvolle manier met het geloof om moeten gaan. Er zijn zoveel onduidelijkheden over homoseksualiteit binnen het geloof, maar dat wil niet zeggen dat je het geloof maar moet gaan bashen. Ik heb er juist heel veel houvast aan. Mensen interpreteren de teksten in de Koran verkeerd. Ze zouden eerst onderzoek moeten doen, zodat ze weten waar ze het over hebben. »

Zijn homoseksualiteit accepteren was heel moeilijk. « Daar heb ik 25 jaar over gedaan. Ik heb mezelf al die tijd voorgelogen en ben niet eerlijk geweest tegen mijn omgeving. Door de manier waarop er thuis over homoseksualiteit gepraat werd, liet ik het wel uit mijn hoofd om erover na te denken. Het is een lange weg geweest. 25 jaar eenzaamheid, depressiviteit, een zware burn-out en ik heb op het punt gestaan uit het leven te stappen. Je gaat door totdat je geen kracht meer hebt. En dat alleen omdat je erachter komt wie je eigenlijk bent. Het is volgens mij heel erg belangrijk dat je een veilige haven hebt. Die had ik doordat mijn broer uit huis ging en ik vanaf mijn achttiende in zijn huis kon wonen. Je moet zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van je thuisfront. Dat je je eigen plek hebt. »

Nassiri vindt het ook moeilijk om te zien hoe Marokkaanse jongeren worstelen met hun geaardheid. « Dat vind ik vreselijk. Alleen maar omdat je je liefde wilt tonen aan iemand van hetzelfde geslacht. Ik zou nooit iemand vragen uit de kast te komen, iedereen heeft daarvoor zijn eigen proces nodig, maar ik probeer het wel bespreekbaar te maken. »

De jongeman is niet meer bang van de reacties en zet zich openlijk in voor Marokkaanse homoseksuelen. Hij nam ondermeer deel aan de Marokkaanse boot op de Gaypride in Amsterdam en is nu bezig met de ontwikkeling van « Pink Marrakech », een platform voor jonge homoseksuelen die het moeilijk hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team