Zoeken

Hassan, gastarbeider uit Nijmegen: "Marokkaanse jongeren wees Nederland dankbaar"

26 februari 2017 - 16:43 - Marokkanen in het buitenland

©

Hassan uit Njimegen is een Marokkaanse gastarbeider. Hij kwam in 1963 naar Nederland. Hassan liet via zijn dochter Naouel een brief op Facebook publiceren waarin hij Marokkaanse jongeren vraagt om dankbaar te zijn voor de kansen die ze in Nederland krijgen. De brief werd tienduizenden keren gedeeld.

Mijn naam is Hassan. Geboren in 1941 te Temsamane, Marokko.

In 1963 als gastarbeider hierheen gekomen. Werkzaam in de mijnen van Limburg. Werkdagen van 20 uur waren geen bijzondere dagindeling. Dit was normaal.

Ik wil een oproep doen aan alle (Marokkaanse) jongeren in Nederland.

Toen wij. Je grootvader, je vader en ik hierheen kwamen stond Nederland klaar voor ons. West Europa heeft ons werkgelegenheid geboden. Er werd voor een dak boven ons hoofd gezorgd en we werden opgevangen. Medische zorg werd ook geboden en financieel werden we bijgestaan als we ziek waren of werden.

Toen er sprake was van gezinshereniging, werd er ook geholpen met het vinden van onderdak voor het gehele gezin. Kinderen konden onderwijs genieten. We hadden recht op kinderbijslag.

Wij, van de 1e generatie Marokkanen in Nederland, zijn goed behandeld. En dankbaarheid daarvoor is op zijn plaats.

Des te meer ik het niet verwacht had dat onze kinderen zouden ’radicaliseren’. Onschuldigen worden hier slachtoffer van. En hier schaam ik mij voor.

Jullie, de jeugd van nu krijgen de kans om te studeren. Daar waar wij dagen van 20 uur maakten in een onzuivere omgeving, maar niet klaagden, dit om genoeg geld bij elkaar te halen om onszelf en onze geliefden te voorzien van de basisbehoeften. Jullie hebben de kans om jullie te ontwikkelen.

Laat je NIET beïnvloeden door bepaalde lui met vreemde en niet gepaste opvattingen.

Als ik voor de tv zit en een programma zoals opsporing verzocht aan het kijken ben. Dan zie ik grotendeels jongens die mijn ’zoons’ hadden kunnen zijn. Dit doet mij pijn. Niet wetende hoeveel pijn dit hun eigen ouders doet.

Wij zijn hier in de jaren 60 niet gekomen om crimineel te zijn of andere onjuiste zaken uit te voeren.

Dit is mijn oproep aan de Marokkaanse jeugd. Pak je kansen. Werkt iemand je tegen. Wees geduldig en je bereikt hetgeen je wil bereiken.

Maak jullie ouders trots. Want die kans heb ik op die manier niet gehad, omdat ik verplicht was te werken.

Salaam,
Hassan uit Nijmegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team