Zoeken

Marokkaanse gezinnen dakloos in Spanje

18 april 2022 - 17:40 - Wereld

©

Fatima Maknassi (31) en Rachid El Yagoubi (51) werden vorig jaar uit hun huis gezet in Madrid. Het Marokkaanse echtpaar is nog steeds op zoek naar een fatsoenlijk onderdak en ze zijn niet de enigen.

Fatima was zwanger van haar vierde kind en haar vliezen braken op de dag dat ze uit hun woning werden gezet. De gerechtelijke commissie heeft hen drie extra weken de tijd gegeven om een andere woning te vinden. Het was een pijnlijke ervaring voor het Marokkaanse echtpaar, dat hun verhaal vertelde aan El País, in aanwezigheid van een landgenote, de 43-jarige Noura Zouita, die zich in een vergelijkbare situatie bevindt.

Lees ook: Fatima en haar kinderen krijgen geen hulp na terugkeer naar Nederland

In het uitzettingsbevel van Fatima en Rachid verklaarde de rechter dat de situatie van Rachid, die als bewaker ongeveer 1400 euro verdient, niet werd beïnvloed door de coronacrisis. Maar volgens zijn advocaat heeft de rechter geen rekening gehouden met de technische werkloosheid van Rachid tijdens de pandemie, noch met het vergevorderde stadium van de zwangerschap van zijn vrouw. Het Marokkaanse echtpaar en hun vier kinderen, die allen in Spanje zijn geboren, wonen nu in een flat met twee slaapkamers, die 600 euro per maand kost, 200 euro meer dan de flat waaruit zij werden gezet. Een ondraaglijke last voor de vader van het gezin, die op zoek is naar een nieuwe woning. De vijfde in een jaar tijd.

Noura, die als enige de zorg heeft voor haar vier kinderen, waarvan twee meerderjarigen, is ook op zoek naar een nieuw thuis. Ze verdient ongeveer 530 euro per maand en is een tijdje geleden gestopt met het betalen van de huur. Ze hoopt op een sociale woning voordat ze op straat komt te staan na 30 september, wanneer het door de regering verleende uitstel voor de uithuiszetting afloopt. De rechter stemde ermee in om deze op te schorten op grond van een verslag van de sociale diensten.

Lees ook: Dakloos Marokkaans koppel op nippertje uit brandend tent gered in Barcelona

Volgens gegevens van de Algemene Raad voor Justitie zijn er vorig jaar meer dan 41.000 gezinnen in Spanje uit hun huis gezet. Dit komt vooral doordat de maatregelen die tijdens de pandemie zijn genomen "niet altijd doeltreffend" zijn. Ze laten te "veel ruimte voor interpretatie door rechters", aldus een woordvoerster van de huurdersvakbonden. Natalia Palomar, advocate van de vereniging Provivienda, spreekt van "onnauwkeurigheid" en "dubbelzinnigheid" in de wetteksten die aan de basis liggen van de moeizame uitzettingen. De situatie moet dan ook dringend worden rechtgezet, waarschuwt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team