Zoeken

Marokkaanse banken: 10 miljard dirham winst

11 juli 2011 - 13:00 - Economie

©

De nettowinst van Marokkaanse banken overschreed 9,7 miljard dirham in 2010, een stijging van 5,4% ten opzichte van 2009, aldus Abdellatif Jouahri, gouverneur van Bank Al Maghrib, in een deze week uitgegeven rapport.

Deze winst zou te danken zijn aan de goede prestaties van de nettobankproduct (BNP), gegenereerd door bemiddelingsactiviteiten en diensten, de inkomsten van verschillende marktoperaties en de daling van 1,2 punt van de operationele ratio tot 46,3%.

De winst afkomstig van kredietinstellingen steeg ook met 9,3%, tegen 10,7% in 2009 volgens Abdellatif Jouahri, die deze daling toeschrijft aan de "vertraging van faciliteiten voor vastgoedsector" terwijl de "kredietverlening voor de aankoop van woningen door huishoudens en de investeringen jaarlijks blijven toenemen met twee cijfers".

Het Marokkaanse banksysteem begrijpt 83 krediet- en soortgelijke instellingen, waaronder 19 banken, 36 financieringsmaatschappijen, 6 offshore banken en 12 verenigingen van micro-krediet. Deze banksysteem is één van de meest ontwikkelde en gestructureerde systemen in de regio en zou niet blootgesteld zijn aan internationale risico’s volgens analisten.

Bladna.nl