Zoeken

Marokkaanse ambassadeur in België hekelt VRT-reportage over Hirak (video)

20 februari 2021 - 13:20 - Wereld

©

Evelyne Dierickx en Manon Goyvaerts maakten de reportage ’Amazigh’. Die reportage werd op zaterdag 6 februari op de Belgische zender Canvas uitgezonden en gaat over de Hirak-beweging in het noorden van Marokko. De Marokkaanse ambassadeur in België, Mohammed Ameur, maakte zich boos over de inhoud en contacteerde de redactie met de vraag om te mogen reageren.

De reportage ’Amazigh’ werd uitgezonden in de ’Nomadenreeks’ van het magazine Vranckx. Wanneer de Marokkaanse ambassadeur in België een recht van antwoord opeiste, ging journalist Rudi Vranckx naar de Marokkaanse Ambassade in Brussel voor een gesprek.

Mohammed Ameur vindt de reportage gedateerd en eenzijdig. Ook is hij van mening dat er onechte getuigenissen in de reportage zijn opgenomen. Met name het audiofragment waarin protestleider Nasser Zefzafi getuigt over misstanden in de gevangenis. Hij zegt daarin dat hij werd neergeslagen, uitgekleed, bespuwd en verkracht met een knuppel, schrijft VRT Nieuws.

De getuigenis is volgens de ambassadeur een duidelijk voorbeeld van fake nieuws. "Er zijn getuigenissen uitgevonden om het land in diskrediet te brengen", zegt hij. "En de meest flagrante getuigenis is de getuigenis over een vermeende verkrachting. Die aantijgingen zijn nooit aangebracht. Niet door de familie, niet door zijn advocaten, niet door nationale en internationale organisaties die het proces gevolgd hebben. En ik daag iedereen uit die het tegendeel beweert."

Bekijk de reactie van Mohammed Ameur

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team