Zoeken

Marokkaanse Younes Chekkouri in hongerstaking in Guantanamo

5 mei 2013 - 19:30 - Wereld

©

De 45-jarige Younes Chekkouri uit Safi, is al twee maanden in hongerstaking in de gevangenis van Guantanamo. Hij wordt al vier jaar beschouwd als vrijlaatbaar en is samen met Abdou Latif Nasir, de laatste Marokkaan in Guantanamo.

Younes Chekkouri zit al 11 jaar in Guantanamo. Hij is een tweetal maanden geleden, samen met een honderdtal andere gedetineerden in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden, en de onzekere duur van hun detentie.

In 2009 werd door Obama’s administratie besloten dat de Marokkaan Guantanamo mocht verlaten, maar volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is het hoogst waarschijnlijk dat hij Al Qaeda opnieuw aansluit en aan terreurdaden deelneemt.

Younes Chekkouri wordt ervan verdacht actief te hebben deelgenomen aan de oprichting van de Marokkaanse Islamitische Strijdersgroep - GICM. Hijzelf beweert in 1990 naar Pakistan met zijn familie te zijn gegaan om te studeren. Toen zijn broer in 1993 naar Marokko keerde, werd hij gearresteerd en gemarteld door de politie, zoals alle Marokkanen die zich toen in Pakistan of Afghanistan begaven.

In 2002 werd hij alsnog door de Pakistaanse politie gearresteerd en aan de Verenigde Staten overgedragen.

Bladna.nl