Zoeken

Marokkaan vertelt over ervaring bij Islamitische Staat

28 april 2015 - 19:00 - Marokko

©

Een Marokkaan die voor de Islamitische staat in Syrië heeft gevochten, heeft een exclusief interview gegeven aan Akhbar Al Yaoum. Hij bracht enkele ongekende waarheden over de terreurorganisatie aan het licht.

De man, afkomstig uit Tetouan, stelt onder meer dat, in tegenstelling tot wat de media zegt, Daesh voornamelijk wordt geleid door Syrische en Iraakse strijders. Andere nationaliteiten spelen slechts een beperkte rol.

De voormalige Syriëganger probeert momenteel terug naar Marokko te keren. Van zijn ervaring houdt hij een bittere nasmaak over. Marokkanen worden volgens hem "als pionnen" gebruikt tijdens aanvallen en genieten niet van dezelfde voordelen als Syriërs en Irakezen.

Bij de terreurorganisatie leefde hij voortdurend in angst. Eerst voor de gevaarlijke situaties waarmee ze dagelijks werden geconfronteerd, maar ook door de aanwezigheid van spionnen die het gedrag van buitenlandse jihadisten controleerden.

Het is juist deze angst die hem ertoe brachten uit Syrië te vertrekken en toevlucht te zoeken in een kamp bij de Turkse grens. Zijn enige wens is naar Marokko terug te mogen keren. Zijn paspoort heeft hij nog. De terreurorganisatie neemt de paspoorten van strijders niet af zoals in de media wordt verteld. Een meerderheid buitenlandse strijder scheuren wel hun paspoort om hun loyaliteit te tonen.

Behalve Syriërs en Irakezen behoren ook Saoediërs tot de top van de organisatie. Marokkanen, Tunesiërs en Tsjetsjenen worden daarentegen gebruikt als kanonnenvoer.

Bladna.nl