Zoeken

Marhaba 2022: hoeveel wereld-Marokkanen kwamen naar Marokko?

2 september 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Bijna 2,8 miljoen wereld-Marokkanen zijn tijdens Operatie Marhaba 2022 naar Marokko gereisd, een stijging ten opzichte van vóór de pandemie. Duizenden van hen zijn reeds naar hun verblijfsland teruggekeerd.

Toen Aziz Akhannouch de balans van de operatie opmaakte tijdens de 9ᵉ vergadering van het ministerieel comité dat verantwoordelijk is voor de zaken van de wereld-Marokkanen, prees hij de inzet van alle betrokken structuren die tot dit succes hebben bijgedragen.

Lees ook: Minder wereld-Marokkanen op Spaanse wegen

De Premier riep de betrokken administraties en diensten, maar ook de financiële en economische sector op om vaart te zetten achter de uitvoering van concrete programma’s ter verbetering van de situatie van wereld-Marokkanen, zowel buiten als binnen de grenzen van het koninkrijk. "Een van de prioriteiten in de huidige fase is het aanhalen van de culturele en intellectuele banden met de wereld-Marokkanen en hen daadwerkelijk te integreren in het nieuwe investeringshandvest", benadrukte hij.

Op 15 september eindigt de retourfase van operatie Marhaba 2022. Volgens officiële cijfers van de Spaanse Guardia Civil die door het agentschap EFE zijn verspreid, hebben reeds 1,06 miljoen in het buitenland wonende Marokkanen Marokko via Spanje verlaten.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: producten die vanuit Marokko naar Europa mogen worden meegenomen

Concreet werden 248.452 voertuigen overgebracht tussen Marokkaanse en Spaanse havens. Daarbij werden 3799 overtochten gemaakt door scheepvaartmaatschappijen. De grootste toevloed vond plaats op de route Tanger Med-Algeciras, die alleen al goed was voor 39,7% van alle Marhaba-verbindingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team