Zoeken

Bejaarde Marokkaan wordt held na redden vrouw en meisje in Frankrijk

3 juni 2023 - 18:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Kacem El Ktaibi, een gepensioneerde metselaar, slaagde er afgelopen februari in om zijn 30-jarige buurvrouw en haar 5-jarige dochter te redden van huiselijk geweld in Frankrijk. De gemeenteraad van La Gravette heeft de 80-jarige Marokkaan geëerd voor zijn heldendaad.

De vrouw en haar 43-jarige echtgenoot hadden vaak ruzie, waardoor Kacem oordopjes moest dragen om te kunnen slapen. Die nacht, rond 1 uur ’s ochtends, klopte de vrouw bij hem aan en vroeg hem om hulp. Ze werd achtervolgd door haar echtgenoot, die bekend stond bij de politie voor huiselijk geweld. "Toen ik de deur opende, vielen ze beiden binnen, op de grond. Haar handen waren bebloed," vertelt Kacem aan Sud Ouest.

Lees ook: Emir van Dubai beloont Marokkaan voor heldendaad (video)

Terwijl de gewelddadige echtgenoot probeerde de vrouw te wurgen met haar haren, probeerde Kacem hem tegen te houden, wat de vrouw de kans gaf om zich te bevrijden en zich in de badkamer op te sluiten. Ondertussen hoorde Kacem hun 5-jarige dochtertje schreeuwen en wilde haar ophalen toen hij in de borst werd gestoken door de echtgenoot. "Toen ze me om hulp vroeg, had ze me niet verteld dat hij een mes had. Ik ben het meisje gaan halen en ik besefte niet dat ik bloedde," vertelt de tachtiger.

De gewelddadige echtgenoot handelde onder invloed van drugs en viel uiteindelijk van de trap. Kacem waarschuwde de hulpdiensten. "Gelukkig had hij geen groot mes, want hij kreeg acht hechtingen. Mijn vader kon pas drie weken geleden weer autorijden. Er waren ook psychologische gevolgen: hij kon een hele maand niet slapen," zegt Aicha, zijn oudste dochter. "Ik deed het voor het kleine meisje. Sindsdien noemt ze me opa. Ze is zo schattig," voegt Kacem eraan toe.

Lees ook: Marokkanen verrichten heldendaad bij Halloween-drama Zuid-Korea

Kacem is geëerd voor zijn heldendaad. "Een gemeenteraadslid kwam een tijdje geleden langs en zei dat we het moesten vieren, toch verwachtten we niets, het is fijn," zegt de bejaarde man die een medaille en een eercertificaat ontving van de prefectuur. De jonge vrouw die hij redde, blijft hem bedanken. De gewelddadige echtgenoot is veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf.

Bladna.nl