Zoeken

Lijfarts Hassan II François Cleret overleden

19 april 2014 - 12:19 - Marokko

©

François Cleret, lijfarts van wijlen Koning Hassan II, is donderdag op 96-jarige leeftijd in Parijs overleden. Cleret was een grote vriend van wijlen Mohammed V alvorens de persoonlijke dokter van Hassan II te worden.

In het jaar 2000 schreef François Cleret een boek over Hassan II. In ’Le cheval du roi’ vertelt hij onder meer dat oppositieleider Mehdi Ben Barka per ongeluk was gedood door de Generaal Oufkir.

Cleret ontmoette de Marokkaanse koninklijke familie tijdens hun ballingschap in Madagaskar. Mohammed V nam hem vrijwel onmiddellijk als huisarts in dienst. Door de jaren heen werd Cleret ook zijn vriend en vertrouweling.

Na de dood van Mohammed V, werd Cleret de lijfarts van Hassan II. Cleret beschreef de Koning als een opmerkelijk politicus die de Westerse wereld heeft gefascineerd.

De arts was ervan overtuigd dat hij tot twee maal werd vergiftigd, omdat hij te veel wist. Hij verliet Marokko in alle stilte in 1967 met de hulp van Generaal Oufkir.

François Cleret heeft Marokko nooit vergeten. In zijn boek vertelt hij over zijn fascinatie voor Hassan II en levert een aangrijpende getuigenis over de hedendaagse geschiedenis van het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team