Zoeken

Khaddouj (83) zit al een jaar vast in Sebta

31 maart 2021 - 15:50 - Marokko

©

Khaddouj Bayessif, een 83-jarige Marokkaanse, zit al ruim een jaar vast in Sebta. Ze strandde, net zoals honderden andere Marokkanen, in de enclave na het besluit van Marokko om de grenzen te sluiten in maart 2020.

De bejaarde vrouw afkomstig uit Tetouan was in de enclave om haar dochter te bezoeken wiens man net was overleden. Khaddouj draagt ​​een pacemaker. Ze neemt veel medicijnen en moet voor behandeling naar Marokko worden gerepatrieerd.

Volgens haar familie is haar gezondheid sterk achteruit gegaan sinds ze in de enclave verblijft. "Ze kan niet meer lopen. Om naar buiten te kunnen moet ze een rolstoel gebruiken.", zegt Reda, haar kleinzoon die in Malaga woont, aan El Faro de Ceuta.

De 50-jarige moeder van Reda én dochter van Khaddouj, zorgt voor het gezin. Khaddouj ontvangt in Marokko een klein pensioen, maar het geld wordt op haar Marokkaanse bankrekening gestort en daar heeft ze al een jaar geen toegang tot. "We weten niet eens of het geld nog wel wordt gestort," zegt Reda, die zijn grootmoeder naar haar dokter in Marokko wil vergezellen.

"Ik ben heel bang dat haar gezondheid achteruit gaat en dat ze haar laatste dagen alleen in Sebta doorbrengt, zonder haar familie. Dat zal veel problemen met zich meebrengen omdat ze geen verblijfsvergunning heeft. Ik weet niet of we haar naar een dokter in Sebta moeten brengen. Ik heb weinig geld, mijn moeder ook.", zegt Reda.

De jongeman heeft de ambassade van Marokko gecontacteerd om hulp te krijgen bij de repatriëring van zijn grootmoeder, tevergeefs. Hij probeert haar nu op de lijst te krijgen van mensen die nog voor het begin van de Ramadan zullen worden gerepatrieerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team