Zoeken

Itissalat Al-Maghrib verliest zaak tegen Inwi

31 januari 2024 - 10:00 - Economie

©

Itissalat Al-Maghrib is door de handelsrechtbank van Rabat veroordeeld tot de betaling van een boete van 6,3 miljard dirham aan zijn concurrent Wana (Inwi) wegens "anticoncurrerende praktijken". Deze uitspraak is een zware tegenslag voor de oudste Marokkaanse telecomoperator.

Inwi eiste een schadevergoeding van 6,85 miljard dirham vanwege de "anticoncurrerende praktijken" van het door Abdeslam Ahizoune geleide bedrijf. De rechtbank heeft dit bedrag licht aangepast en bepaald dat Maroc Telecom 6,3 miljard dirham moet betalen aan zijn rivaal. Deze beslissing komt enkele maanden nadat Itissalat Al-Maghrib door de Nationale Reguleringsinstantie voor Telecommunicatie (ANRT) werd bestraft voor misbruik van een dominante positie en een boete van 2,45 miljard dirham moest betalen, meldt Jeune Afrique.

Lees ook: Boete van 2,45 miljard voor Itissalat Al-Maghrib

In de zaak tegen Inwi had Itissalat Al-Maghrib in 2020 al een boete van meer dan 300 miljoen euro opgelegd gekregen van de ANRT. "Itissalat Al-Maghrib werd toen verweten geen gebruik te maken van ontbundeling, een praktijk die inhoudt dat bepaalde mobiele en vaste internetinfrastructuur gedeeld wordt met concurrenten om de markt in evenwicht te brengen", aldus het blad. Inwi had destijds zijn tevredenheid geuit over deze sanctie, in de hoop dat het zou leiden tot "herstel van een gezonde concurrentie op de telecommarkt".

Lees ook: Inwi eist 5,5 miljard dirham van Itissalat Al-Maghrib

Itissalat Al-Maghrib zou zich echter niet aan deze sancties hebben gehouden, wat Inwi ertoe bracht op 16 december 2021 een nieuwe klacht in te dienen over ontbundeling. "Voor het derde kwartaal van 2023 registreerde Itissalat Al-Maghrib een stijging van zijn winst voor rente en belastingen (Ebitda) van 3,2% (ongeveer 14,5 miljoen dirham), voornamelijk gedreven door zijn dochterondernemingen in Sub-Sahara Afrika", meldt het tijdschrift, waarbij het aangeeft dat de aandelenkoers van het bedrijf op de beurs van Casablanca met 10% is gedaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team