Zoeken

Italië: burgemeester krijgt huisarrest na discriminatie Marokkaans gezin (video)

20 januari 2021 - 12:40 - Wereld

©

In het Italiaanse dorp San Germano Vercellese zijn de burgemeester, Michele Rosetta en een gemeenteraadslid onder huisarrest geplaatst door de procureur-generaal vanwege het verduisteren van voedselhulp voor arme gezinnen tijdens de coronavirus-pandemie. De twee beklaagden zouden ook voedselhulp aan een Marokkaans gezin hebben onthouden, omdat zij een niet-halal voedselpakket hadden geweigerd.

Naast de burgermoeder en het raadslid zijn er nog vier gemeenteambtenaren aangeklaagd voor misdrijven die te maken hebben met het beheer van levensmiddelen die zijn aangekocht van corona-hulpfondsen. Lokale media melden dat de zaak aan het licht is gekomen door klachten van mensen met lage inkomens en mensen met een migratieachtergrond. Het gaat om gezinnen met minderjarige en gehandicapte kinderen die bij de politie van Vercellese hebben geklaagd over discriminatie en de schending van hun grondrechten.

Vooral het verhaal van een Marokkaanse vrouw heeft de officier van justitie ertoe bewogen om een aanklacht in te dienen tegen verschillende leden van het gemeentebestuur. De vrouw, die in een moeilijke economische situatie verkeerde, had gevraagd om voortaan halal voedsel te ontvangen. Vervolgens is haar aanvraagformulier vernietigd en heeft het armlastige gezin helemaal geen voedselhulp ontvangen. De burgemeester was duidelijk van haar stuk gebracht toen ze werd geconfronteerd met audio-opnames waarin te horen was dat de vrouw onbeschoft te woord werd gestaan en haar werd verteld dat het niet mogelijk was om halal-voedselhulp te krijgen van de gemeente.

Het gemeentebestuur van Vercellese is al sinds februari onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Dit onderzoek begon met meldingen van frauduleuze praktijken die waren gedaan door een voormalige medewerker van de gemeente die door de burgemeester en een van de wethouders was ontslagen. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn drie leden van het gemeentebestuur, twee ondernemers en nog vijf andere personen aangehouden. Ze werden vervolgd voor verduistering, vervalsing van documenten, het afleggen van valse verklaringen om ideologische redenen, machtsmisbruik en vernieling van eigendommen.

Tijdens dit onderzoek werd al duidelijk dat de burgemeester van Vercellese de corona-fondsen had gebruikt voor de aankoop van niet-essentiële voedingsmiddelen, zoals diepvriesproducten voor persoonlijke consumptie en ook de aanschaf van 2000 beschermende maskers waar twee maal de kostprijs voor was betaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team