Zoeken

Pro-Israëlische lobby woedend op Marokkaanse minister van Cultuur

7 april 2015 - 15:00 - Marokko

©

De Joods-Amerikaanse Simon Wiesenthal Center heeft begin april een kwade brief geschreven naar Amine Sbihi, Marokkaanse minister van Cultuur. De organisatie beschuldigt de Marokkaanse autoriteiten ervan ’antisemitische boeken’ te hebben toegelaten tijdens de boekenbeurs SIEL in Casablanca.

De pro-Israëlische lobby hekelt ook het feit dat Palestina dit jaar als eregast werd uitgenodigd, waardoor het aantal "anti-Joodse teksten waarschijnlijk nog hoger was".

Het Marokkaans ministerie van Cultuur heeft in een antwoord aan de organisatie geschreven dat de boeken die op de beurs werden getoond niet antisemitisch maar anti-Israël waren.

Op de website van de beurs schijven de organisatoren:

"Palestina lijdt al meer dan een halve eeuw als gevolg van de onderdrukkende Israëlische bezetting, een historische situatie gekenmerkt door willekeurig geweld, instabiliteit en een gebrek aan normale levens- en doodomstandigheden. Toch hinderen deze pijnlijke omstandigheden, ondanks hun grootte, de aanwezigheid van een enorme creatieve energie en een zeldzame culturele weerstand niet."

In 2008 hadden Marokkaanse boekeditors de Boekenbeurs van Parijs geboycot vanwege de aanwezigheid van Israël als eregast. De boycot was toen voorgesteld door de toenmalige Marokkaanse minister van Cultuur, Touria Jabrane.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team