Zoeken

Israël produceert en verkoopt dadels in Marokko

12 juli 2013 - 19:00 - Marokko

©

In Marokko is enige opschudding ontstaan over twee dadelboerderijen in de regio van Errachidia, die tot een Israëlische bedrijf behoren. De dadels die er worden geproduceerd, worden in Marokko verkocht als "Made in Israel".

Ahmed Ouihmane, voorzitter van het Marokkaanse Observatorium tegen de normalisering met Israël, vertelde Al Akhbar dat de twee dadelproductiesites tussen Goulmima en Errachidia gelegen zijn. Samen beslaan ze 360 km2 en zijn dus groter dan de Gazastrook. In de regio worden ze dan ook als de "bezette gebieden van Gaza in Errachidia" genoemd.

Dat een Israëlische bedrijf de dadelboerderijen uitbaat, werd een aantal jaren geleden aan het licht gebracht door de Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij. De PJD zat toen nog in de oppositie en had een protestkaravaan georganiseerd in de regio.

In totaal zou de Israëlische groep meer dan 6000 palmbomen hebben ingevoerd om ze op de twee sites te planten. De dadels die er worden geproduceerd worden op de Marokkaanse markt als Majhoul dadels verkocht aan 80 dirham de kilo.

Tijdens de Ramadan worden grote hoeveelheden dadels uit Israël in Marokko verkocht. Marokko is de vierde Arabische klant van Israël. Toch blijft de Marokkaanse regering ontkennen handelsbetrekkingen te hebben met de Joodse Staat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team