Zoeken

Islamofobe boek uit de handel gehaald in de Verenigde Staten

24 oktober 2017 - 12:00 - Wereld

©

De Amerikaanse uitgeverij Pearson heeft besloten om een ​​wetenschappelijk boek dat racistische stereotypen bevatte over moslims, uit de handel te halen.

Het boek werd in 2014 gepubliceerd en was bestemd voor studenten verpleegkunde. In het boek werd gesproken over de "culturele verschillen in pijnbeleving". Zo las men onder meer dat moslims "geen pijnstillers zullen vragen maar eerder Allah zullen bedanken voor de pijn als het het resultaat is van een genezingsproces", dit omdat ze "de pijn als een beproeving van hun geloof beschouwen".

Filippijnen geloven dat de pijn Gods wil is, zwarten "voelen vaak een meer intense pijn dan in andere culturen", terwijl Joden "lawaaierig zijn omdat ze het gevoel hebben dat de pijn moet worden gedeeld en gevalideerd door anderen", aldus de auteurs van het meer dan omstreden boek.

Het uitgevershuis heeft na een sterke controverse op sociale media haar excuses aangeboden. "We hebben de nadruk gelegd op een aantal stereotypen van verschillende etnische en religieuze groepen. Dat was verkeerd. We moeten beter nadenken over de informatie in dit programma", aldus de uitgeverij. Pearson stelt tevens dat de teksten de waarden niet weerspiegelt van de groep en dat de omstreden pagina’s uit de toekomstige edities zullen worden verwijderd.

In de afgelopen maanden werden meerdere islamofobe incidenten gemeld in de Verenigde Staten. In een metrostation in New York werden enkele weken geleden twee joods orthodoxe vrouwen gewelddadig aangevallen. De dader dacht dat de moeder en haar dochter moslima’s waren. Toen de slachtoffers uit de metro in Queens stapten viel Dimitrious Zias hen aan. Hij beledigde en mishandelde hen. Getuigen probeerden hem tegen te houden maar Zias wist te ontsnappen. Hij werd enkele minuten later door politiemannen ingehaald en gearresteerd. Hij werd aangeklaagd voor « haatmisdaad ».

Medio september werd een 23-jarige Marokkaan in Houston door een onbekende doodgeschoten. Een maand daarvoor was Hamza Hammaouis, een 25-jarige Franse Marokkaan, eveneens door een onbekende man in Chicago doodgeschoten. In Florida werd de 23-jarige Yassine El Hamzaoui op dezelfde wijze vermoord. Of het om racistische moorden ging willen de autoriteiten niet bevestigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team