9 juli 2014 - 18:06 - Marokko
Marokkaanse Imams mogen zich niet meer bezighouden met politieke- en vakbondsactiviteiten. De maatregel is een koninklijk besluit (Dahir) dat erop doelt politiek en religie te scheiden in Marokko. Het is de tweede grote religieuze hervorming ingevoerd door het Paleis sinds de terreuraanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca.
Religieuze toezichthouders zoals Imams en predikers die voor het Marokkaanse ministerie van Islamitische Zaken werken, mogen dus geen politieke en culturele activiteiten meer hebben die het beoefenen van de Islam zouden kunnen hinderen.
Op 1 juli werden hierover vier Dahirs gepubliceerd in het Staatsblad van Marokko. De eerste Dahir regelt de activiteiten van religieuze verantwoordelijken en definieert de grote lijnen van hun missie. Zij moeten zich onder meer aan de Maliki rite houden en een Marokkaanse outfit dragen bij het verrichten van gebeden en het houden van preken, in overeenstemming met de Sharia. Het tweede besluit heeft betrekking tot de oprichting van een opleidingsinstituut voor religieuze verantwoordelijken.
De derde Dahir betreft de uitvoering van een programma tegen analfabetisme binnen de moskeeën en de vierde Dahir is gewijd aan de invoer van een beloning van 20.000 dirham voor de laureaten van het alfabetiseringsprogramma.
Deze religieuze hervormingen moeten er voor zorgen dat religieuze verantwoordelijken niet worden misbruikt bij politieke twisten. Ook vakbondsactiviteiten worden definitief verboden voor Imams en Predikers. Nieuwe maatregelen werden ook voorzien op financieel en sociaal vlak voor de religieuze leiders.
Ahmed Taoufiq, minister van Islamitische zaken, stelt dat de hervormingen een boodschap zijn aan Marokkaanse islamitische bewegingen die te vaak vergeten dat de Koning, Leider der Gelovigen, het monopolie heeft op het beheer van de religie in Marokko.
Vorige week werd een Imam in Kelâat Es-Sraghna ontslagen nadat hij kritieke uitspraken had gemaakt over het Mawazine festival tijdens een vrijdagse preek. De invloedrijke prediker beschouwde het evenement als een extravagantie en een tijdverspilling voor moslims. In 2013 was een Imam in Fez om dezelfde reden ontslagen.
Wonderkind Lamine Yamal breekt nieuw record
Marokkaanse diaspora : hoe 90% korting bij de douane krijgen?
Tanger geschokt: vader valt lerares aan op school
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
Tanger geschokt: vader valt lerares aan op school
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd