Zoeken

Human Rights Watch hekelt veroordeling "Hirak-journalist"

19 juli 2018 - 16:30 - Marokko

Human Rights Watch noemt verooredeling El Mahdaoui "huiveringwekkende boodschap"

Human Rights Watch heeft woensdag in een verklaring de veroordeling gehekeld van Hamid El Mahdaoui. De journalist werd tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn banden met de protestbeweging Hirak.

Volgens de organisatie is de zaak een bewijs van "het arbitraire gebruik van de wet tegen een kritische journalist, door de autoriteiten die de vrije meningsuiting in Marokko al radicaal hebben beperkt".

Hamid El Mahdaoui, hoofdredacteur van de intussen gesloten badil.info, werd in juli 2017 in Al Hoceima gearresteerd waar hij was om over een verboden demonstratie van de Hirak te schrijven.

De journalist werd er door de autoriteiten van beschuldigd mensen te hebben aangemoedigd om aan de demonstratie deel te nemen. Hij werd daarvoor tot 1 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Eind juni werd hij in een tweede zaak tot 3 jaar celstraf veroordeeld voor het "niet aangeven van een poging om de interne veiligheid van de staat in gevaar te brengen". Dat gebeurde nadat hij een oproep had gekregen van een Marokkaan in Nederland over "wapens bestemd voor de Hirak".

Human Rights Watch oordeelt dat de veroordeling van El Mahdaoui "een huiveringwekkende boodschap stuurt naar de weinige nog onafhankelijke journalisten in het land".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team