Zoeken

Hongaarse politie wil Marokkanen met geweld "christenen"

10 september 2022 - 16:00 - Wereld

©

In Hongarije worden migranten uit Marokko en andere landen, bij de grens met Servië, op onmenselijke wijze behandeld. Een NGO deelt hun getuigenissen.

De organisatie KlikAktiv uit Belgrado meldt in een lang bericht op Facebook dat de Hongaarse autoriteiten steeds hardere methoden gebruiken tegen migranten en vluchtelingen die via de Servische grens het land proberen binnen te komen. Uit verschillende getuigenissen blijkt dat migranten met rubberen kogels worden beschoten en met jeeps "als speelgoed" worden gesleept. Sommigen werden met hun benen vastgebonden aan de voertuigen en weggesleept "voor de fun". Anderen werden volledig uitgekleed en naakt naar Servië teruggestuurd.

Lees ook: België: minderjarige Marokkaanse migranten vertellen over leven op straat

Een van deze schokkende getuigenissen is die van een Marokkaan. Hij werd samen met andere migranten door de Hongaarse grenspolitie gearresteerd. Hij vertelt dat hij zwaar werd mishandeld en dat de agenten met een trimmer die hij in zijn tas had, een kruis op zijn hoofd schoren alvorens hem naar Servië uit te zetten. "Ze zetten de trimmer aan, hielden met stevig vast zodat ik niet zou bewegen, en schoren een kruis op mijn hoofd. Ze begonnen toen hard te lachen en schopten op mijn hoofd. Toen ik uiteindelijk werd vrijgelaten, wilde ik enkel zo snel mogelijk mijn hoofd kaal scheren," vertelt de jongeman.

Lees ook: Europese oorlog tegen migranten leidt tot bloedbad in Melilla

"Helaas is de onmenselijke en vernederende behandeling van vluchtelingen normaal geworden aan de buitengrenzen van de Europese Unie en dit geval is geen uitzondering", zegt de NGO KlikAktiv aan ANSAmed. Dezelfde praktijk werd in het verleden gebruikt langs de Kroatisch-Bosnische grens toen de Kroatische politie kruisen op de hoofden van vluchtelingen schilderde met rode verf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team