Zoeken

Hekserij in Marokko moderniseert

9 juli 2024 - 10:30 - Marokko

©

Marabouts en tovenaars in Marokko hebben de moderne tijd omarmd en bieden hun diensten nu aan via sociale media zoals Facebook en Instagram.

De tijd dat deze spirituele beoefenaars hun klanten alleen ontvingen in afgelegen hutten of geheime ontmoetingsplaatsen ligt achter hen. Tegenwoordig bieden ze online een breed scala aan diensten aan, variërend van het terugbrengen van ex-partners en het verbreken van vloeken tot het beschermen tegen het boze oog en het vinden van verborgen schatten.

Lees ook: Wat denken Marokkanen over waarzeggerij?

In aanloop naar het Offerfeest van 2024 waren deze online activiteiten bijzonder actief, met onder andere het gebruik van het schouderblad van geofferde schapen voor mystieke rituelen. Volgens Khouloud Sbai, professor sociale psychologie, zijn magie en tovenarij diepgewortelde sociale fenomenen die niet snel zullen verdwijnen. Ze voorzien in emotionele en relationele behoeften die verder gaan dan alleen psychologische oplossingen.

Lees ook: Zware straffen voor ’djinn-oplichters’ in Marokko

Mustapha Siali, professor sociale psychologie aan de Universiteit Cadi Ayyad, gelooft dat het mogelijk is om tovenarij te bestrijden door middel van onderwijs en bewustwording bij jongere generaties. Hij pleit voor een sterke inzet van de staat om deze praktijken uit te roeien, aangezien de islam, de staatsgodsdienst van Marokko, sterk tegen tovenarij gekant is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team