Zoeken

Hebzucht en corruptie bij Marokkaanse politie

26 maart 2013 - 12:30 - Marokko

©

Hassan Bellouti, de politieagent die drie van zijn collega’s doodschoot op 10 maart in Machrâa Belksiri, onthult schokkende waarheden over corruptie in de regio. Politieagent sinds 1982, is Bellouti getrouwd en vader van vijf kinderen.

De man zegt Said Fellahi, Rachid Lhimer en Rachid Agdir te hebben vermoord, omdat ze hem wilden tegenhouden hun corrupte chef aan te klagen. Hij werd waanzinnig nadat zijn chef, commissaris Mohamed Lebchir, zijn overplaatsing naar het verkeer besloot.

Tot dan was Bellouti gestationeerd bij een wegversperring op de weg naar Sidi Kacem, meldt Akhbar Al Yaoum. Bij de controlepost innen de agenten tot 2000 dirham per dag. Taxi’s en bussen betalen er tussen 40 en 50 dirham, illegale transporteurs vanaf 50 dirham, en kif- en tabakssmokkelaars betaalden naargelang hun lading. Het geld ging grotendeels naar de commissaris.

Bellouti was één van die corrupte agenten, maar hield driekwart van het ingezamelde geld en deelde het vervolgens met zijn collega’s. Toen zijn chef hiervan op de hoogte werd gebracht, besloot hij Bellouti als verkeersagent in het centrum van Machrâa Belksiri te plaatsen.

De commissaris en de regionale politiecommandant zouden elk 10 à 15.000 dirham per maand aan steekpenningen ontvangen, van smokkelaars en andere handelaars in de regio, aldus Hassan Bellouti vanuit de gevangenis van Kenitra.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team