Zoeken

Handelsovereenkomst met EU maakt koning rijker

30 januari 2012 - 16:38 - Marokko

©

Een nieuwe handelsovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie heeft donderdag het groen licht gekregen van de internationale handelscommissie van het Europees Parlement. Volgens de Britse krant "The Telegraph", zou de overeenkomst enkel dienen om de persoonlijke rijkdom van koning Mohammed VI te verhogen.

Het verdrag, als het definitief wordt goedgekeurd, zal de onmiddellijke vrijstelling invoeren van 55% import-landbouwproducten uit Marokko naar Europa. Dit akkoord wordt aan de kaak gesteld omdat het betrekking heeft op landbouwgronden in Sahara-gebieden, namelijk in Dakhla.

Het Polisario en onafhankelijkheidsbewegingen voor de Sahara, proberen druk uit te oefenen op het Europees Parlement, dat de overeenkomst medio februari definitief moet goedkeuren. Zij veroordelen een dubbel moraal tegenover de "bezette gebieden" in Palestina en in de Sahara.

Dit alles veronderstelt ook een tussenkomst van de Spaanse regering, onder druk gezet door de landbouwers die zware verliezen lijden als gevolg van de invoer van Marokkaanse groenten en fruit, met name tomaten, aan zeer concurrerende prijzen in Europa.

Het Europees Parlement heeft in december reeds geweigerd om de visserij-overeenkomst met Marokko te verlengen, omdat het onder meer Saharaanse wateren betrof, wat een door Marokko "bezet gebied" is volgens de verdedigers van een onafhankelijk Sahara.

Koning Mohammed VI bezit één van de drie grootste agrarische producties in het land (12.000 hectare). Volgens Eric Hagen van Western Sahara Resource Watch (WSRW) heeft de Koning ook het monopolie op de tomatenproductie in de regio van Dakhla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team