Zoeken

Hanan El Marroun benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie

28 februari 2021 - 19:20 - Wereld

©

De Marokkaans-Nederlandse Hanan El Marroun zal op 1 maart 2021 benoemd worden tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Zij gaat onder meer onderzoeken wat de gevolgen zijn van blootstelling aan verslavende middelen op hersenfunctie en structuur.

Hanan El Marroun is geboren en getogen in de Schilderswijk in Den Haag. Haar ouders zijn aan het einde van de jaren 60 als arbeidsmigranten naar Nederland gekomen vanuit Tetouan, in het Noorden van Marokko. "Ik ben zeer verheugd en heel trots op mijn benoeming als hoogleraar, en ik hoop in mijn nieuwe rol een voorbeeld te zijn voor vele jongeren uit achterstandswijken."

Hanan promoveerde bij het Erasmus MC als neurowetenschapper en epidemioloog en ze benadert de psychologie vooral uit biomedisch oogpunt. Ze hanteert ook een multidisciplinaire aanpak om het onderwerp middelengebruik en de gevolgen daarvan vanuit verschillende uitgangspunten te benaderen, staat te lezen op de website van Erasmus University Rotterdam.

Een verslaving begint in tegenstelling tot wat we denken, vaak op jonge leeftijd en kan eigenlijk ook gezien worden als een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. "Ik ben nieuwsgierig hoe de hersenontwikkeling bij jonge kinderen en adolescenten in relatie tot blootstelling aan middelen plaatsvindt, dat is ook een van mijn belangrijkste onderzoeksthema’s. Wat zijn de gevolgen van blootstelling aan middelen zoals alcohol, cannabis, en tabak op hersenfunctie en structuur in kinderen en jongeren? En wat zijn de voorspellers van middelenmisbruik of verslaving bij jongvolwassenen?".

Vooral de eerste 1000 dagen in het leven van een kind en de tienertijd, blijken periodes te zijn waarin het middelengebruik gevolgen heeft voor de emotionele en gedragsontwikkeling, de cognitieve en sociale ontwikkeling. "Vandaar dat ik extra aandacht leg op het gebruik van middelen van de ouders tijdens de zwangerschap en op middelengebruik in de tienertijd." geeft El Marroun aan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team