Zoeken

Gibraltar wil agressieve Marokkaanse aapjes uitzetten

15 februari 2014 - 20:31 - Wereld

©

Gibraltar, Brits overzees territorium in het zuiden van Spanje, wordt al enkele jaren geteisterd door Berber aapjes. De dieren worden steeds agressiever en vallen regelmatig mensen aan. Het is het enige aapsoort dat in Europa in vrijheid leeft.

De autoriteiten van Gibraltar melden een verandering in het gedrag van de apen te hebben opgemerkt. Oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat ze afhankelijk zijn geworden van de mens om zich te voeden. De dieren zorgen door hun agressiviteit voor veel ontevredenheid onder de bewoners.

De Marokkaanse aapjes worden verondersteld in de bossen van Gibraltar te wonen. In plaats daarvan plunderen de beesten in groepjes huizen en hotels. Regelmatig worden er ook mensen gebeten.

Keren de dieren niet terug naar hun natuurlijk milieu in Marokko, dan staat er volgens de lokale overheid niets anders op dan een groot deel van hen te laten inslapen.

Berberaapjes werden decennia lang door de Britten uit Marokko meegenomen naar Gibraltar, wanneer hun aantal op het eiland daalde. Dat gebeurde sinds de tijd van de Britse Premier Winston Churchill. Ongeveer 300 apen leven nu nog in Gibraltar.

De aapjes worden beschermd door een decreet van de gouverneur van Gibraltar. Een legende zegt zelfs dat zolang er apen zullen zijn in Gibraltar, er ook Britten zullen zijn.

Bladna.nl