Zoeken

Frankrijk arresteert oud-atleet Khalid Skah (update)

21 juni 2013 - 22:53 - Wereld

©

Khalid Skah werd woensdag gearresteerd op de luchthaven van Orly in Frankrijk. De voormalig Marokkaanse atleet is in conflict met zijn ex-vrouw over de voogdij van hun kinderen. De 46-jarige atleet moest in Frankrijk deelnemen aan een sportevenement in Chartres.

In 2007 had Khalid Skah een diplomatiek conflict uitgelokt tussen Marokko en Noorwegen, herkomstland van zijn ex-vrouw Anne-Cecile Hopstock. Noorwegen had zijn uitlevering voor kinderontvoering, vrijheidsberoving en bedreigingen gevraagd.

Na de scheiding, waren de twee kinderen met hun vader in Marokko blijven wonen. In 2009 nam hun moeder hen op illegale wijze mee naar Noorwegen. Ze kreeg daarvoor de hulp van Noorse militairen. Volgens Skah heeft ook de Noorse ambassade in Marokko geholpen met de ontvoering.

Tarik en Selma, de twee kinderen van Skah, werden namelijk op het ambassade ontvangen, alvorens het land te worden uit gesmokkeld. Na onderzoek werd de betrokkenheid van Noorwegen bevestigd door Marokko.

Noorwegen ontkent dit en meent dat de kinderen zelf hulp hadden gevraagd aan de ambassade, omdat ze zich in gevaar voelden.

Update 21 juni: Khalid Skah is vrijgelaten maar blijft onder gerechtelijke controle, op beslissing van de voorzitter van de Kamer van eerste aanleg in Parijs, meldt MAP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team