Zoeken

Explosie Rotterdam: Jalal O. van held tot verdachte

5 februari 2024 - 19:00 - Wereld

©

Jalal O. werd vorige week toegejuicht door omstanders bij het zoeken naar overlevenden in het puin van een explosie in Rotterdam, maar staat nu in een heel ander daglicht.

In eerste instantie werd Jalal O. geprezen voor zijn moedige actie toen hij met blote handen door het puin groef op zoek naar de vermiste slachtoffers. Een week later wordt hij beschouwd als verdachte in plaats van held. De dodelijke ontploffing werd namelijk mogelijk veroorzaakt door een drugslab in zijn bedrijfsruimte.

Lees ook: Rotterdam: bij explosie omgekomen Ylyass wordt in Marokko begraven

De explosie heeft drie mensen het leven gekost: Kamran Khan (43), die een loods had in een ruimte naast het ontplofte bedrijfspand, Jalal’s neef Ylyass (22) die in Marokko wordt begraven, en collega Mustafa (33). Tijdens het onderzoek in de bedrijfsruimte van Jalal O. werden items gevonden die duiden op de aanwezigheid van een drugslab, zoals jerrycans en vaten met aceton en zoutzuur.

In eerste instantie gingen de onderzoekers uit van een gasexplosie, maar die theorie veranderde toen de politie het pand betrad en spullen vond die mogelijk wijzen op de aanwezigheid van een drugslaboratorium.

Lees ook: Ontploffing bij halal slagerij in Den Bosch

Jalal O. zit momenteel in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Hij wordt binnenkort voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal bepalen of zijn detentie verlengd wordt. Afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek kan de aanklacht tegen hem verzwaard worden.

Bladna.nl