Zoeken

Gek: Egyptenaren zweren trouw aan Koning Mohammed VI

21 juli 2014 - 20:58 - Marokko

©

Egyptische jongeren hebben vrijdag een Facebook-pagina gecreëerd om tegen het regime van hun president Abdelfattah El Sissi te protesteren. De pagina kreeg een nogal onverwachte naam: "Wij zijn jonge Egyptenaren en zweren trouw aan de Koning van Marokko, als Koning van Egypte"!

"Dit is een moedige daad voor een dappere Koning die majestueuze werken heeft gemaakt voor het Groot Marokkaans volk". Dat schrijft Riham El Assyouti, initiatiefnemer van de pagina dat reeds 16.000 fans telt.

Riham El Assyouti vindt dat trouw zweren aan Koning Mohammed VI niet moet worden beschouwd als een verraad van Egypte, maar eerder als een teken van protest tegen het regime van Abdelfattah El Sissi. El Sissi zette de democratisch verkozen Egyptische president Mohamed Morsi af, waarna hij van zijn militaire functie afzag om zelf als president te worden verkozen. Volgens de jonge vrouw zijn Egyptenaren "hun media en leger moe".

Amani El Khayat

De oprichting van de Facebook-pagina volgt op een groot schandaal veroorzaakt door de erg omstreden uitspraken van Egyptische journaliste Amani El Khayat over Marokko en het Marokkaans volk.

Amani El Khayat vertelde vorige week tijdens haar show Sabah ON op ONtv, dat de Marokkaanse economie afhangt van de seksindustrie en dat prostitutie en aids wijdverbreid zijn in het Koninkrijk.

Ze werd op het matje geroepen en verontschuldigde zich enkele dagen later tijdens een tien minuten durende speech. Marokko is echter niet tevreden met de excuses van de journaliste en heeft via zijn ambassadeur in Caïro officieel aangifte gedaan van smaad en laster tegen het volk en de Koning van Marokko. Een Marokkaanse vereniging in Egypte heeft eveneens klacht ingediend tegen Amani El Khayat.

Geruchten doen de ronde over het ontslag van Amina El Khayat, maar is nog niet bevestigd. Wel werd haar show sinds haar sorry-speech niet meer uitgezonden. Om de gemoederen te bedaren overweegt de Egyptische regering om de uitzending van de show Sabah ON voorlopig te verbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team